„Din analizele noastre, consecinţele ieşirii Marii Britanii din UE sunt gestionabile, atât pentru economie, cât şi pentru sectorul bancar”, a susţinut Florin Neagu la conferinţa online „Impactul Brexit-ului asupra afacerilor din România”, organizată de Financial Intelligence.
Studiile noastre arată că impactul Brexit pentru economia României este modest, poate printre cele mai mici din UE, motivul principal fiind gradul redus de integrare. Nu am reuşit în ultimele decenii pe partea economică să creştem această conexiune, să aducem mai mult capital britanic în ţară.
Florin Neagu:
Potrivit acestuia, numărul firmelor cu capital britanic din România este redus, în jur de 3.000 de firme, unele mari sau foarte mari, însă rolul acestor firme în economia românească rămâne modest. Având 1,8% din valoarea adăugată brută pe ansamblul firmelor din ţară, produc 1,6% din ansamblul cifrei de afaceri din economie şi angajează 1,3% din totalul salariaţilor.
„Performanţele acestor firme sunt bune, ceea ce ar putea fi un argument că îşi vor menţine prezenţa în ţară şi poate chiar şi alte firme vor găsi mai multe oportunităţi în România. Rentabilitatea capitalului a fost de 19,5%, cifră mulţumitoare comparativ cu Marea Britanie sau alte ţări. Aşa că procesul Brexit, în final, ar putea aduce mai multe elemente favorabile economiei decât pierderi”, consideră responsabilul băncii centrale.
În ceea ce priveşte volumul investiţiilor străine directe în România, soldul este de 2,85 miliarde de euro în decembrie 2019, volumul fiind relativ scăzut, iar Marea Britanie este a noua ţară din UE în acest clasament.
„Partea bună este că România a reuşit să aibă excedent comercial, deci exporturile în Marea Britanie au fost mai mari decât importurile de acolo. Şi nu orice am reuşit să exportăm, ci bunuri şi servicii cu valoare adăugată mare, de exemplu maşini şi echipamente pentru transport, apoi articole manufacturate, ceea ce arată că, pe acest canal al relaţiilor comerciale directe, ieşirea Marii Britanii va aduce o evoluţie nefavorabilă pentru balanţa noastră comercială”, spune Neagu.
Din analizele recente, sunt cam 1.400 de firme româneşti care exportă în Marea Britanie. Aceste firme au un rol important în economia românească, însă exporturile în Marea Britanie reprezintă o foarte mică parte, 3%. Concluzia noastră este că consecinţele asupra sănătăţii financiare a acestor firme sunt gestionabile.
Florin Neagu: