Mărirea dobânzii va duce la rate mai mari pentru românii cu credite în lei, dobânzi mai mari la creditele de investiții ale companiilor, dar și creșterea costurilor cu finanțarea pentru stat, spune consultantul fiscal Emilian Duca.
Efectele pe termen scurt vor fi negative, pentru că o să crească dobânzile la credite. Pe termen mediu și lung ar trebui să se calmeze inflația. Majorarea se va vedea în creditele persoanelor fizice în trei luni, la persoanele juridică într-o lună.
Emilian Duca:
Presiunile din zona energetică umflă inflația
Acesta spune că inflația mare vine ca urmare a problemelor din zona energetică, în special prețurile la gaze, dar și petrol și energie electrică, care sunt apoi baza prețurilor din restul economiei.
Duca crede că sectorul imobiliar ar urma să fie impactat cel mai mult.
„Trebuie să vedem cum va fi aterizarea în sectorul imobiliar, acolo se dau cele mai multe credite. Al doilea efect va fi în creșterea costurilor finanțării companiilor. Al treilea, și cel mai important: cresc dobânzile la finanțarea deficitului, de aici și noile taxe ale Guvernului”, susține Duca.
Indicele ROBOR a trecut de 6,6%
Majorarea dobânzii-cheie vine după ce indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele vechi, a ajuns miercuri la 6,63% pe an.
Conform consultantului fiscal, indicele ROBOR va mai crește în perioada următoare, ceea ce înseamnă noi creșteri ale ratelor bancare.
„Acesta tinde încet-încet spre nivelul inflației și se vor întâlni undeva pe la mijloc”, afirmă Duca. În luna mai inflația din România a ajuns la 14,5%, potrivit datelor Institutului Național de Statistic (INS).
Sfaturi pentru români
Expertul are și câteva sfaturi pentru cei care vor să își cumpere acum locuințe sau care au deja credite.
„Cine vrea credite imobiliare ar trebui să se gândească de două ori înainte. Ceilalți, să își facă rezerve financiare. Pentru cine are deja credite, fiecare să își analizeze situația financiară: pot să facă rescadențare, refinanțare sau să ia în considerare amânarea ratelor. Dacă dispun totuși de bani, ar fi bine să își achite ratele, pentru că altfel tot vor plăti și vor plăti mai mult”, spune acesta.
Legătura dintre inflație și dobânzi
Băncile centrale din întreaga lume au anunțat majorări substanțiale ale dobânzilor, pentru a putea contracara inflația, care riscă să deraieze economiile. Creșterea dobânzilor frânează apoi consumul, ceea ce mai departe influențează prețurile și evoluția economiei.
Rezerva Federală, banca centrală a SUA, a majorat în iunie dobânda cu 0,75 puncte procentuale, până la 1,5%-1,75%, conform CNBC. În luna iulie ar putea urma o nouă creștere similară.
O serie de analiști au avertizat că acest lucru va duce mai departe la recesiune.