Incet-incet romanii s-au obisnuit cu noile monede si bancnote reprezentand leul greu. Mugur Isarescu a constatat ca denominarea a mers bine si mai poate aduce chiar imbunatatiri. Cum la o extragere de la bancomat romanii scot in medie putin peste doua milioane de lei, adica 200 lei noi, atunci guvernatorul BNR s-a gandit sa emita si o bancnota cu aceasta valoare.


Incepand cu 1 decembrie Banca Nationala a Romaniei va lansa pe piata o noua bancnota, in valoare de 200 lei noi (doua milioane lei vechi). “Am considerat ca o bancnota de o valoare echivalenta cu 50-60 euro era o necesitate si am avut in vedere si nivelul mediu al retragerii de la bancomate, care depaseste cu putin 200 lei/ tranzactie”, a aratat Isarescu.


El a afirmat ca noua cupiura va ajuta si la obisnuirea populatiei cu insemnele utilizate in Uniunea Europeana, Romania avand dupa aceasta lansare un numar egal de bancnote cu cele utilizate in zona euro. Punerea in circulatie a bancnotei de 200 lei, cu o anumita intarziere fata de celelalte cupiuri noi, a fost motivata de faptul ca in perioada de circulatie paralela a emisiunilor vechi si noi existau prea multe insemne.


Din septembrie nu se vor mai emite lei vechi


BNR estimeaza ca in luna decembrie toate bancnotele vechi vor fi retrase din circulatie, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a precizat ca la sfarsitul anului trecut numerarul nou reprezenta 58% din total, procentaj ce va creste la 85% in iunie si la 100% in decembrie. BNR nu va mai emite, din luna septembrie, bancnota veche, in prezent fiind introduse pe piata doar cele de 500.000 lei vechi si de un milion de lei.


Denominarea monedei nationale a avut loc la 1 iulie 2005 si a presupus taierea a patru zerouri din actualele cupiuri, astfel ca bancnota de 10.000 lei a devenit noua unitate monetara, adica un leu nou.


Lucian Blaga si „Ganditorul de la Hamangia”, pe bancnota


Grafica bancnotei de 200 lei va fi realizata in relief si prezinta pe avers portretul filosofului Lucian Blaga, iar pe revers o compozitie avand in prim-plan Ganditorul de la Hamangia. “Am continuat pe principiul de a realiza grafica bancnotelor cu figuri ale culturii , tinand seama de un anumit echilibru intre principalele zone ale tarii”, a spus Isarescu. Structura cupiurilor e formata din sase bancnote – 1 leu si cinci multipli -, precum si din patru monede.

Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.