„Pe baza evaluărilor şi a datelor disponibile în acest moment, precum şi în condiţiile incertitudinilor foarte ridicate, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75 la sută pe an, de la 6,25 la sută pe an, începând cu data de 9 noiembrie 2022”, se arată în comunicatul BNR.
Totodată, Banca Centrală arată că, potrivit prognozei actuale, „rata anuală a inflației este așteptată să mai crească temperat” spre finalul anului, iar apoi să coboare gradual, până la „nivelul de o cifră în semestrul I 2024”. În acest moment, rata inflației este aproape 15,9%.
Instituția condusă de Mugur Isărescu a precizat, totodată, că războiul declanșat de Rusia în Ucraina în urmă cu 9 luni și sancțiunile impuse de Uniunea Europeană generează „incertitudini și riscuri” economice.
Escaladarea războiului din Ucraina și sancțiunile tot mai severe asociate generează însă incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, prin efectele posibil mai mari exercitate asupra puterii de cumpărare.
Comunicat BNR:
Nivelul dobânzii-cheie anunțat astăzi este cel mai ridicat din ultimii 12 ani, adică din februarie 2010, potrivit datelor Băncii Centrale. Cel mai mare nivel al dobânzii-cheie a fost 21,25% și s-a consemnat în perioada noiembrie 2003-mai 2004, arată statisticile oficiale.
Ce variante au românii cu rate la bănci
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, este acum de 8,14%. La începutul lui 2022, pe 3 ianuarie, ROBOR la trei luni era 3,02% pe an. Pe 1 august, indicele a depășit pentru prima dată în acest an pragul de 8%. De atunci, ROBOR la trei luni a oscilat în jurul valorii de 8%.
În acest context, câteva dintre soluțiile celor cu dificultăți în plata ratelor sunt refinanțarea, amânarea cu 9 luni a plății ratelor și trecerea de la ROBOR la IRCC.
Totuși, în privința IRCC, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a avertizat că indicele va depăși valoarea de 5% la finalul acestui an. În acest moment, IRCC este 4,06%, adică aproape dublu faţă de cel din trimestrul 1, care era 2,65%. Important de menționat este însă că cine renunță la ROBOR și trece la IRCC nu va mai putea reveni la ROBOR.