Problemele ridicate de către sindicaliștii din cadrul BNS sunt reale și îi vor afecta pe mulți dintre români. La Constanța nu au reușit însă să se mobilizeze așa cum au anunțat. Acțiunea de protest face parte dintr-un program mai amplu care va culmina cu un miting de proporții în Capitală la începutul lunii decembrie.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

„Protestăm astăzi din două motive: suntem total împotriva transferului plății contribuțiilor de la angajator la angajat și nu suntem de acord cu modificarea legii Dialogului Social. Contestăm această lege în principiu pentru că, după ani de discuții la Comisia din Camera Deputaților, mai exact din 2011, vor să aducă această lege în forma propusă de minister“, a declarat Cristian Toma, liderul BNS Constanța.

Din cele o mie de persoane pe care le-au anunțat sindicaliștii, în fața Prefecturii la ora protestului de-abia au apărut 150 de protestatari. Grupați în funcție de sindicatul pe care îl reprezentau, cu bannere, oamenii au fluturat câteva stegulețe albastre inscripționate BNS și au suflat în vuvuzele.

„În momentul în care vor publica în Monitorul oficial acest proiect de ordonanță, el obligatoriu are drumul parlamentar, va trebui să intre în Parlament la o lege de aprobare, acolo nu mizăm pe sprijinul parlamentarilor PSD și ALDE, care bineînțeles că vor susține Guvernul. Însă în momentul în care au publicat în Monitorul Oficial acest normativ, ordonanța, avem suficient de multe argumente juridice și tehnice întrucât ordonanța lor încalcă brutal prevederi din Constituția  România, le veți vedea pe toate săptămâna viitoare în momentul în care vom sesiza Avocatul Poporului astfel încât acesta să intervină la Curtea Constituțională, pe ordonanță nu putem să acționăm noi direct“, a declarat Dumitru Costin, președintele BNS.

Liderul Blocului Național Sindical a mai spus că sindicaliștii vor ataca acest act normativ și că acele articole care încalcă Constituția și încalcă drepturile lucrătorilor din România vor trebui anulate și să revină asupra lor.

„Nu oprim bătălia“, a punctat liderul BNS, Dumitru Costin.

BNS arată într-un comunicat de presă că nu va suspenda acțiunile de protest până când nu se va renunța definitiv la intenția de a transfera contribuțiile sociale integral în sarcina salariaților.

„Pentru clarificarea opiniei publice și demontarea tentativei de manipulare, BNS reiterează următoarele: suntem ÎMPOTRIVA transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat,  suntem ÎMPOTRIVA existenței de la 01.01.2018 a unui sistem de securitate socială alimentat în proporție de peste 90% doar de către salariați,  suntem PENTRU creșterea salariului minim de la 1450 la 1550, suntem PENTRU transpunerea în Codul Fiscal a prevederilor Directivei (UE) 2016/1164 A CONSILIULUI de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne, suntem PENTRU orice inițiativă a Guvernului ce vizează reducerea evaziunii și a fraudei fiscale în România”, menționează BNS.

Blocul Național Sindical menționează că și-a exprimat dintotdeauna dezacordul pentru măsura de transfer al contribuțiilor, încă de la prezentarea acesteia în 2016, drept dovadă stau prevederile strategiei BNS pentru perioada 2016 – 2020, document aprobat de Congresul BNS din noiembrie 2016 și disponibil în format electronic pe site-ul confederației.

„Îndemnăm organizațiile sindicale membre BNS să se alăture acțiunilor de protest care militează pentru stoparea transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat”, se mai arată în comunicatul BNS.

Citește și: REPORTAJ/ Drama unei familii din Buzău: O mamă și mezinul ei, diagnosticați cu cancer. „Lumea pentru mine s-a oprit în loc” (GALERIE FOTO)

 
 

Urmărește-ne pe Google News