Este vorba despre BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), o boală de plămâni care afectează anual 210 milioane de persoane la nivel mondial. Profesor dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, spune că o dată diagnosticată, boala trebuie tratată toată viaţa. ”10% din populaţia României suferă de o formă de BPOC. Boala are un debut insidios și o evoluție progresivă şi începe să fie o boală a omului tânăr. Ea  este subdiagnosticată și subtratată. 89% din populație nu au auzit nimic niciodată de BPOC, la fel ca şi  85% dintre fumători”, explică profesorul.
Mai grav este că multe persoane care suferă de acestă afecţiune  nu se duc la medic pentru că nu ştiu că au această boală. Simptomele timpurii ale bolii nu sunt recunoscute, mai ales din cauza faptului că tusea, senzaţia de sufocare sau oboseala par a fi consecinţele fireşti ale fumatului sau înaintării în vârstă. În România, aproximativ un million de oameni suferă de BPOC.
Potrivit statisticilor, cele mai expuse categorii sunt fumătorii active, dar şi cei pasivi,  ori persoanele care consumă alcool, dar și cei care stau în mediu poluat. Printre simptomele care marchează boala se numără tusea, sufocarea, oboseala. ”Se estimează că în 2020 mortalitatea prin această boală va ajunge pe locul al treilea. De aceea este necesară creșterea accesului la spirometrii”, a subliniat Florin Mihălțan, care a reamintit cu această ocazie că,  în perioada octombrie-decembrie se derulează o campanie de testare gratuită (spirometrii) în 18 orașe din țară. Spirometria măsoară cantitatea de aer inspirată și expirată de o persoană, precum și timpul necesar inspirației și respirației. În București se vor face testări de spirometrie gratuite în 15 și 16 noiembrie în Parcul Tineretului în intervalul 10,00-19,00.

Urmărește-ne pe Google News