Aparent, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează tratamentul persoanelor care suferă de demenţă – aceasta fiind, din păcate, ultima fază a bolii – însă realitatea este un pic alta. Şi asta pentru că ,CNAS acoperă de fapt doar o mică parte din banii necesari unui pacient lovit de cumplita boală. Astfel,tot greu rămâne în grija bolnavilor de Alzheimer sau mai corect spus a familiilor acestora care sunt nevoite să plătească sume mari de bani pentru tot necesarul unui bolnav. Din păcate, este ştiut faptul că această cumplită afecţiune considerată una dintre cele patru boli grave ale omenirii- cancer, Alzheimer, diabet şi bolile cardiovasculare- nu are leac. Depistarea timpurie a acestei afecţiuni nu poate împiedica boala, dar o poate întârzia. An de an, specialişti din toată lumea se întâlnesc la Conferinţa Naţională Alzheimer unde caută soluţii care să îmbunătăţească viaţa bolnavilor, posibilităţi de sprijinire a membrilor familiei acestora şi mai ales ţinte terapeutice care pot întârzia substanţial evoluţia bolii şi, cel mai important, un tratament care să poată împiedica debutul demenţei.
În prezent, în România, sunt aproximativ 300.000 de oameni care suferă de diferite forme de demenţă. Depistarea bolii este un punct foarte important, însă şi aici ne lovim de o altă barieră. Investigaţiile care ar putea arăta, în proporţie de 99 % dacă o persoană va dezvolta sau nu Alzheimer, sunt extreme de costisitoare. Foarte mulţi oameni preferă însă să nu afle dacă sunt predispuşi pe motiv că aceste tulburări neurocognitive sunt ruşinoase. Specialiştii spun că la persoanele care au avut cazuri în familie riscurile de apariţie a bolii sunt mai mari. Mai mult decât atât, sprijinul familiei în astfel de cazuri este esenţial.
Primele simptome ale Alzheimerului
Primele semne apar brusc, în comportamnetul de zi cu zi. Pot apărea dificultăţi în activitatea de la serviciu sau de acasă. Mai exact, începi să ai scăpări de memorie asupra lucrurilor pe care le făceai zilnic, să te blochezi. Pot apărea halucinaţii, dificultăţi în exprimare, adică nu poţi formula o propoziţie din cauză că-ţi scapă un cuvânt. Funcțiile afectate în mod obișnuit în debutul bolii sunt: memoria, capacitatea de învățare, atenția, orientarea, calculul, limbajul, gândirea și judecata..
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!