Trei cazuri de febră aftoasă au fost raportate la bivolii de apă dintr-o fermă de lângă Berlin vineri, primele incidente raportate ale virusului în Germania în mai mult de trei decenii. În prezent, nu există cazuri în Regatul Unit.

Infecția virală foarte contagioasă nu este periculoasă pentru oameni, dar afectează bovinele și alte animale cu copite despicate, inclusiv oile și porcii.

Simptomele includ febră și vezicule în gură și lângă copite

Ministrul agriculturii, Daniel Zeichner, a declarat: ,,Guvernul va face tot ce este necesar pentru a proteja fermierii națiunii noastre de riscul reprezentat de febra aftoasă”.

Acesta a adăugat că ,,restricțiile au fost introduse imediat asupra produselor de origine animală din Germania pentru a preveni o epidemie și nu vom ezita să adăugăm țări suplimentare pe listă dacă boala se răspândește”.

În 2001, până la 10 milioane de animale au fost sacrificate într-o epidemie de febră aftoasă în Regatul Unit, care a costat economia națională aproximativ 8 miliarde de lire sterline.

Declarația guvernului britanic a avertizat că febra aftoasă ,,cauzează pierderi economice semnificative” și a îndemnat crescătorii de animale să ,,rămână vigilenți la semnele clinice ale FMD”.

Corea de Sud și Mexic au oprit deja importurile de carne de porc din Germania ca răspuns la această situație.

Autoritățile britanice monitorizează îndeaproape situația și sunt pregătite să ia măsuri suplimentare dacă este necesar pentru a proteja industria zootehnică a țării.

Ce este febra aftoasă

Febra aftoasă (FMD) este o boală virală gravă și extrem de contagioasă care afectează animalele, având un impact economic considerabil. Această boală afectează bovinele, porcinele, oile, caprinele și alte rumegătoare cu copite.

Este o boală transfrontalieră a animalelor (TAD) care influențează semnificativ producția animalieră și perturbă comerțul regional și global cu animale și produse de origine animală.

Febra aftoasă este una dintre cele mai greu de gestionat boli la animale. Chiar dacă majoritatea animalelor infectate supraviețuiesc, ele devin slăbite și nu mai sunt capabile să producă cantitățile de carne și lapte pe care le produceau înainte de infectare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News