Cu siguranţă ai auzit despre boala luI Şerban Ionescu sau despre jurnalistul din Sibiu ucis de boala Lyme după o muşcătură de căpuşă, cazuri care ne sperie pe toţi. De fapt, asemenea poveşti ajung subiect de ştiri tocmai pentru că sunt rare.
Muşcătura de căpuşă nu este un pericol atât de mare pe cât am ajuns să credem, pericolul de infectare cu boala Lyme fiind de numai 1,2 -1,4 %, explică dr. Nirvana Georgescu, Medic Primar Pneumologie REGINA MARIA Reţeaua Privată de sănătate.
“Există mai multe tipuri de căpuşe, dintre care numai unele pot transmite infecţii. Riscul de dezvoltare a acestor infecţii depinde de arealul geografic, anotimp, tipul de căpuşă, iar, în cazul bolii Lyme, de cât de mult timp a stat căpuşa ataşată de piele”, mai spune medicul.
Căpuşele pot transmite o infecţie numai dacă au stat ataşate de piele suficient de mult timp pentru a se hrăni cel puţin o dată.
“Tipul de căpuşe care transmit boala Lyme au nevoie de minim 36 ore pentru a se hrăni cu sânge”, ne linişteşte dr. Nirvana Georgescu.
Citeşte mai departe pe unica.ro