Milioane de pasari calatoare sunt acum in Delta si au adus din nordul Rusiei teribilul virus al gripei aviare. Ieri au fost identificate alte patru focare, astfel incat numarul localitatilor “lovite” de H5 a ajuns la 16, in trei judete. Autoritatile sunt in alerta maxima pentru ca maladia a ajuns la 100 de km de Capitala.

Virusul H5 al gripei aviare se apropie de Bucuresti. Ultimele doua focare au fost confirmate de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si Siguranta Alimentelor (ANSVSA) in trei localitati din judetul Buzau – Padina, Braiesti si Odaile. Potrivit directorului Directiei Sanitar-Veterinare Buzau, Alexandru Iancu, la Padina au fost prelevate, saptamana trecuta, probe de la cinci pasari dintr-o gospodarie, iar testul rapid a iesit pozitiv. Localitatea Padina se afla la cativa kilometri de comuna Scarlatesti, unde a fost confirmat deja virusul H5N1, in forma periculoasa pentru om. Medicii veterinari trebuie sa distruga circa 1.500 de pasari domestice in fiecare localitate, si se presupune ca rromii care formeaza majoritatea locuitorilor din catunele Braiesti si Odaile au “adus” temutul virus din judetul Braila, unde merg sa munceasca. Catunele sunt de ieri in carantina totala, au fost izolate cu filtre, iar locuitorii vaccinati.

Inca 18.000 de gaini vor fi incinerate

Tot ieri, ANSVSA a confirmat un alt focar, in judetul Braila, in satul Tataru, din comuna deja afectata Dudesti. Aici, veterinarii vor sacrifica circa 18.000 de pasari, ne-a informat directorul general al ANSVSA, Gabriel Predoi si vor fi impuse masurile stricte de carantina si dezinfectare.

ANSVSA a intocmit de mult timp o harta a zonelor de risc mare si foarte mare, care s-a confirmat in parte. Initial, in zona de “foc” au fost identificate judetele Tulcea si Constanta, iar acum a fost extinsa la Braila si Buzau. Zona de risc mare cuprinde toate judetele de-a lungul Siretului, Prutului si Dunarii. De aceea, autoritatile care fac parte din Comandamentul National Antiepizootic supravegheaza cu mare atentie aceste judete, dar si judetele Botosani, Galati, Calarasi si Ialomita, unde prezenta “virusului secolului” e iminenta. “Din pacate, in tara noastra vremea e pe placul pasarilor migratoate pentru ca temperaturile nu au scazut sub zero grade. In plus, au cu ce se hrani, pentru ca pe camp sunt culturi si au si surse de apa. Populatia nu trebuie sa intre in panica, dar orice caz de moarte suspecta a pasarilor din curte trebuie anuntat de urgenta la medicul veterinar. Pasarile domestice trebuie sa stea inchise si supravegheate, iar targurile si oboarele inchise. De asemenea, daca merg in zone cu balti sa aiba grija sa-si schimbe incaltamintea inainte de a intra in localitati”, ne-a informat directorul general ANSVSA, Gabriel Predoi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News