Cuprins:
Noua carte a jurnalistului Bob Woodward, devenit celebru pentru dezvăluirea scandalului de spionaj politic Watergate, care a dus la demisia președintelui republican Richard Nixon, arată cum primele decizii ale președintelui democrat Joe Biden, care erau uneori în conflict cu concluziile celor mai apropiați consilieri ai săi, au modelat cursul războiului.
În primul rând, Biden s-a angajat public că nu va trimite trupe la sol în Ucraina, deoarece americanii nu își mai doresc o „nouă încurcătură” în străinătate după retragerea haotică din Afganistan. Biden, potrivit lui Woodward, a considerat că agresiunile rusești din trecut au fost gestionate prost de predecesorii săi la Casa Albă, inclusiv de cel pe care îl servise ca vicepreședinte, Barack Obama. „Barack nu l-a luat niciodată în serios pe Putin”, i-a spus Biden unui prieten apropiat.
„Un nenorocit, este malefic”
Odată cu lansarea invaziei din Ucraina, Biden le-a spus consilierilor săi prezenți în Biroul Oval că Putin este un „nenorocit”. „Putin este malefic. Avem de-a face cu întruchiparea răului”, a mai spus el. Asta după ce Biden crezuse că Rusia ar căuta o „incursiune minoră” în Ucraina, în contradicție cu concluziile altor oficiali americani.
Potrivit lui Woodward, Biden a avut nepotriviri de opinii cu agențiile americane de informații pe tema atacului nuclear pregătit de Rusia în Ucraina în toamna anului 2022. Dacă Biden excludea opțiunea nucleară, echipa sa de securitate estima că există un risc de 50 la sută ca Putin să folosească o armă nucleară tactică – un atac care să-l pună pe seama unei „bombe murdare” a Ucrainei. Rusia se afla pe atunci în dificultate pe câmpul de luptă, unde pierduse teritorii cucerite anterior în regiunile ucrainene Harkov și Herson.
Noua carte a lui Woodward relatează totodată demersurile făcute în toamna anului 2021 de vicepreședinta Kamala Harris pe lângă președintele francez Emmanuel Macron pentru a conștientiza că o nouă agresiune militară rusă este iminentă.
Mai mult, Kamala Harris a discutat pe acest subiect și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Conferința de la München din februarie 2022. Cu câteva zile înainte de lansarea invaziei, Harris încerca să-l convingă pe Zelenski să elaboreze un plan de succesiune pentru a asigura stabilitatea Ucrainei în cazul în care ar fi „capturat sau ucis”.
Trump ar fi menținut contactele cu Putin
În ceea ce-l privește pe Trump, Woodward susține că acesta a menținut contacte cu Putin după ce a părăsit Casa Albă, la 21 ianuarie 2021. Woodward expune o scenă de la Mar-a-Lago în care Trump îi cere unui consilier să părăsească încăperea pentru „a putea avea o convorbire telefonică privată cu președintele rus Vladimir Putin”.
„Potrivit consilierului lui Trump, au existat mai multe convorbiri telefonice între Trump și Putin, poate până la șapte în perioada de când Trump a părăsit Casa Albă”, scrie jurnalistul american, citat de CNN.
Donald Trump s-a opus mult timp susținerii Ucrainei în fața Rusiei și a exercitat o influență puternică în acest sens în rândul republicanilor din Congres, reușind să blocheze pentru câteva luni sprijinul militar propus de administrația Biden în toamna anului trecut.
Potrivit lui Woodward, sprijinul a fost deblocat datorită președintelui Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, care a reușit să-l convingă pe Donald Trump că aprobarea pachetului de ajutor îl va ajuta în campania prezidențială.
Reacția echipei lui Trump: Povești inventate
Reacționând la afirmațiile din carte, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Steven Cheung, a declarat: „Niciuna dintre aceste povești inventate de Bob Woodward nu este adevărată”, atacându-l personal pe autor și afirmând că Trump nu i-a oferit un interviu pentru carte.
Cheung a susținut că volumul „aparține fie unui colț al cărților de ficțiune dintr-un magazin de reduceri, fie ar trebui folosit ca hîrtie igienică.”
Kamala Harris, fără o voce influentă în politica externă
Publicarea cărții coincide cu apropierea alegerilor prezidențiale, iar Woodward, care a documentat succesele și eșecurile președinților americani timp de 50 de ani, concluzionează că Trump nu este apt pentru funcția de președinte.
Din contră, el afirmă că președintele Joe Biden și echipa sa, în ciuda greșelilor, au demonstrat o „conducere constantă și deliberată.” Vicepreședinta Kamala Harris, candidatul democratic la președinție, apare de mai multe ori în narațiune, fiind prezentată de Woodward ca o secundă loială lui Biden, dar fără o voce influentă în politica externă a administrației, scrie Washington Post.
Pe același subiect: „Trump a trimis în secret teste COVID lui Putin în timpul penuriei din 2020”, afirmă Bob Woodward în ultima sa carte
dante69 • 09.10.2024, 10:26
Propaganda democrata a mai scos un glont si inventat nu *** util pentru campania electorală. In istoria democrației un candidat n-a fost mai hartuit decat Tump in toate felurile. Adica in istoria democrației nu in butaforia de acum.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cenzurat • 09.10.2024, 03:00
Cât de mult încearcă democrații sa denigreze. Daca cineva a citit cartea "toți oamenii președintelui" scrisă de cei doi jurnaliști ar fi observat ca o știre știre sau o informație confirmată din vreo 3 surse diferite. Așa pot sa spun ca știu de la o sursa anonima de la casa albă ca Harris a fost amanta lui Putin și știu clar ca s-au întâlnit de cel puțin 5 ori.