UPDATE ora 14:00: Credincioșii au venit cu sutele la slujba de Bobotează, oficiată la Patriarhie de către Patriarhul Daniel. Oamenii au stat cu orele la coadă pentru a lua agheasma.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9


UPDATE ora 9:15: Vremea caldă a dat peste cap planurile Arhiepiscopiei Dunării de Jos din Galați. Tradiționala cruce din gheață care va fi folosită în timpul slujbei de Bobotează a fost construită într-un laborator al unei firme din oraș, relatează Mediafax.

Realizarea unei cruci din gheață este o veche tradiție la Arhiepiscopia Dunării de Jos. De obicei, apa era turnată în formele speciale care erau ținute afară la minus 18 grade Celsius, timp de două zile.

Cum anul acesta nu a fost suficient de frig, crucea de gheață și rezerva sa au fost pregătite în camera frigorifică a unei firme din oraș.

Slujba de Bobotează din Galați are loc luni, pe Faleza Dunării. În timpul ceremoniei religioase, arhiepiscopul Dunării de Jos, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian va săvârşi slujba de sfinţire a apei, inclusiv a crucii de gheaţă.

Potrivit sursei citate, momentul culminant al ceremoniei este aruncarea Sfintei Cruci şi ridicarea ei din apele Dunării de către un înotător curajos. Pentru acest ritual este folosită o cruce de lemn.

Mii de polițiști și jandarmi, mobilizați pentru Bototează

Aproximativ 3.500 de poliţişti, jandarmi şi 200 de angajaţi ai IGSU vor fi mobilizați, luni, în toată țara, la manifestările organizate cu ocazia sărbătorii de Bobotează.

„În toată ţara, vor fi organizate 276 manifestări religioase. Aproximativ 3.500 de poliţişti şi jandarmi vor fi angrenaţi în misiunile de asigurare a ordinii publice la evenimentele menţionate, la care este preconizată participarea a aproximativ 250.000 de oameni. De asemenea, peste 200 de lucrători ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor fi mobilizaţi în zona evenimentelor cu public numeros pentru a preveni posibile incidente şi a asigura intervenţia în cazurile de urgenţă”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.

Slujba de Bobotează de la Constanța, oficiată pe faleza Cazinoului

Peste 10.000 de credincioși sunt așteptați să participe în Constanța la slujba de Bobotează care începe la ora 11, notează ct100.ro.

Cele două cruci din gheață realizate în camera frigorifică a unei firme din Galați / foto: Monitorul de Galați

Peste 250 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile „Tomis“ vor asigura măsurile de ordine publică pe durata procesiunii organizate de Arhiepiscopia Tomisului, de la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel spre faleza Cazinoului Constanța, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor.


Atunci Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii. În ziua de Boboteaza are loc sfinţirea apei, în timpul slujbei de Iordan.

Cu acest prilej, la toate bisericile mari au făcut pregătiri pentru sărbătoarea Bobotezei.

După slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare creștin îşi ia apă sfinţită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă. Unele biserici le oferă enoriașilor apa sfințită gata îmbuteliată.

La București, în fața Patriarhiei, în fiecare an zeci de mii de credincioși se înghesuie să prindă o sticlă cu agheasmă. Iată programul din București:

Tradiții și superstiții de Bobotează

Se spune că Iisus nu a fost botezat pentru iertarea păcatelor lui, fiindcă El era fără de păcat, ci pentru sfinţirea creaţiei.

Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul.

Legenda de la care a pornit obiceiul sfinţirii apelor se referă la faptul că atunci când Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, diavolii au venit pe râul Iordanului pentru a o împiedica.

În acel moment, Dumnezeu le-a poruncit preoţilor să sfinţească toate apele. Ca urmare, toţi diavolii au căzut sub gheţuri şi s-au înecat.

Boboteaza – sfințirea apei

În ziua de Boboteaza are loc sfinţirea apei, în timpul slujbei de Iordan. Pregătirea acestui moment se face, şiîn ziua de azi, cu multă atenţie, în fiecare comunitate.

Locul de desfăşurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spaţiu mai larg – unde să fie cel puţin o fântână -, în imediată vecinătate a unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii.

Pentru acest moment se aduce apă, care se punea în vase mari de lemn şi, tot acum, se taie, la rău, o cruce mare de gheaţă. În jurul acestei cruci sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii, se desfăşoară întreg ceremonialul religios, la care participa toată suflarea comunităţii.

Boboteaza – practici populare de purificare a spaţiului şi de alungare a spiritelor malefice

Boboteaza cumulează elemente specifice de reînnoire a timpului calendaristic, la riturile creştine adăugându-se practici populare de purificare a spaţiului şi de alungare a spiritelor malefice.

În Bucovina, purificarea aerului se făcea, cândva, prin focuri şi fumegatii, în cadrul unui obicei numit Ardeasca.

Această manifestare avea loc imediat după sfinţirea apei când tinerii se retrăgeau pe locuri mai înalte, având asupra lor cărbuni aprinşi ce fuseseră folosiţi anterior la aprinderea secaluselor, şi aprindeau focurile de Bobotează. Rugul era făcut din vreascuri şi frunze uscate strânse de feciori cu o zi înainte.

Vezi aici tradiții și superstiții de Bobotează, dar și în ajunul Bobotezei!

Ce nu ai voie să faci de Boboteaza?

1. Cea mai importantă regulă este că de Bobotează nu se spală rufe. În tradiția creștin-ortodoxă, în această zi, toate apele sunt sfințite. De aceea, apa nu poate fi folosită la spălatul hainelor și apoi aruncată, scrie stiritv.ro.

2. Boboteaza interzice certurile. Fiind zi de mare bucurie, obiceiul impune o atmosferă placută și armonioasă în orice locuință. Bătrânii spun că certurile de Bobotează vor fi la fel de aprige ca frigul de afară, pe tot parcursul anului.

3. De Bobotează nu se împrumută lucruri. Nici bani, nici obiecte. Așa
cum nici înainte de Revelion nu este recomandat să fie împrumutate
lucruri pentru că obiceiul se va păstra tot restul anului nou. Aceeași
regulă funcționeaza și pentru Bobotează.

4. În satele tradiționale, bucatele pregătite nu se servesc până nu
sunt sfințite de preot. Este considerat semn rău și aducător de ghinion
dacă preparatele nu sunt binecuvântate înainte de a fi mâncate.

5. În Ajun de Bobotează nu se mănâncă nimic. Postul negru este o
tradiție cu vechi rădăcini pe plaiurile mioritice. Se spune că cine
postește negru în ziua de 5 ianuarie va fi ferit de necazuri și probleme
tot restul anului.

De ce nu se strică agheasma

Despre agheasmă, elementul esențial al sărbătorii de Bobotează, preoții spun că are proprietăți miraculoase, tămăduitoare, și nu se strică.

Apa sfințită nu se alterează datorită argintului folosit la sfințire. Argintul, introdus chiar pentru scurtă vreme în apă, omoară bacteriile de putrefacție și algele microscopice care se află în ea sau creează un mediu în care acestea nu se pot dezvolta.

De asemenea, busuiocul este și el cunoscut că fiind o plantă cu proprietăți antiseptice. Cele două fac că agheasma să se conserve mult mai bine.

Preoții folosesc apa sfințită în slujbele de botez, la sfințirea bisericilor, la curățarea fântânilor, la sfințirea caselor, a viilor infestate sau a hainelor bisericești.

Se spune că agheasma poartă harul Duhului Sfânt și a săvârșit adevărate minuni, vindecând chiar credincioșii de boli grave și apărându-i de rele.

Agheasma curăță sufletul și trupul de păcate și alungă gândurile rele. Preoții spun că enoriașii care suferă de boli trupești trebuie să postească și să bea agheasmă în fiecare zi pe nemâncate, după rugăciune, și să își facă semnul crucii de trei ori.

Tradiția crucilor aruncate în mare ar putea fi compromisă de vreme

Aproximativ 200.000 de sticle au fost umplute cu agheasmă și vor fi împărţite enoriaşilor în cadrul slujbei religioase de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Petru şi Pavel” din Constanţa, a anunţat arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

Luni, de Bobotează, după slujba de sfinţire a apelor, care are loc pe faleza Cazinoului, agheasma e oferită credincioşilor, atât îmbuteliată, cât şi direct din butoaiele ce au fost purtate în procesiune de atelaje trase de boi şi măgari, pe străzile Constanţei.

După slujba de Bobotează de pe faleza Cazinoului, la care sunt așteptate 20.000 de persoane, sunt aruncate în apa mării trei cruci, iar cei ce le aduc la mal sunt recompensaţi.

„Vor fi trei cruci, ca în fiecare an, iar câştigătorii vor primi un pacheţel cu calendare, icoane şi câţiva bănişori, pentru că este o competiţie sfântă”, a afirmat ÎPS Teodosie.

Doar că, anul acesta, tradiția ar putea fi compromisă de vremea nefavorabilă de la malul mării, unde vântul va sufla și cu rafale de 80 km/h.

Programul slujbei de Bobotează de la Constanța

  • la ora 8.30, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa;
  • la ora 11.30 se va porni în tradiţionala Procesiune de Bobotează, de la catedrală până pe faleza Cazinoului;
  • la ora 12.00, ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia slujba de Sfinţire mare a apei pe faleza Cazinoului.
  • La sfârşitul acesteia, ÎPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului;
  • la ora 16.00, arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de Sfinţire mare a apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu;
  • la ora 17.30, arhiepiscopul va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, din municipiul Constanţa, care îşi serbează hramul a doua zi.

Pe data de 7 ianuarie, peste două milioane de români celebrează ziua numelui cu ocazia sărbătorii Sfântul Ioan Botezătorul.

Primăria Constanţa a informat că, pentru buna desfăşurarea a manifestărilor religioase, circulaţia autovehiculelor va fi restricţionată din 4 ianuarie, ora 18.00, până pe 6 ianuarie, ora 14.00, în zonele adiacente Arhiepiscopiei Tomisului.

3.500 de poliţişti şi jandarmi vor asigura ordinea publică de Bobotează în toată țara

Aproximativ 3.500 de poliţişti şi jandarmi, 200 de lucrători ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă asigura ordinea publică la cele 276 manifestări religioase care vor fi organizate în toată ţara de Bobotează. Sunt așteptate aproximativ 250.000 de persoane.

De asemenea, peste 5.000 de pompieri sunt pregătiţi să intervină cu peste 3.300 de mijloace tehnice, acolo unde se impune, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin intermediul unui comunicat citat de Agerpres.

Cum va fi vremea de Bobotează

Avertizările meteorologice de vremea rea se menţin şi pentru ziua de 6 ianuarie şi vizează mare parte din teritoriul României, cu intensificări ale vântului în zona Carpaţilor Meridionali, de Curbură şi Occidentali, dar și pe litoral. În zonele de la Marea Neagră, vântul va sufla și cu 80 km/h.

„Recomandăm populaţiei să nu se expună riscurilor, să evite deplasările, în măsura posibilităţii, atunci când fenomenele meteorologice se manifestă. Şoferii să adapteze viteza la condiţiile de trafic şi drum şi să aibă autoturismele pregătite corespunzător pentru sezonul rece”, se mai arată în comunicatul MAI.

De asemenea, MAI recomandă evitarea drumeţiilor în zonele de munte, unde zăpada este viscolită, existând riscul producerii unor accidente.

 
 

Urmărește-ne pe Google News