Premierul Emil Boc ne-o trage în fiecare zi! După ce ne-a aburit că nu se vor tăia decât salariile şi pensiile, Guvernul ne dă veştile proaste cu picătura. Reducerea burselor de studiu, tăierea gratuităţii transportului pentru pensionari, neacordarea plăţilor compensatorii pentru angajaţii concediaţi ar putea fi următoarele măsuri luate de politicieni.
Concediaţii, fără salarii compensatorii. O altă măsură drastică pe care Guvernul intenţionează să o pună în aplicare de la 1 iunie este tăierea plăţilor compensatorii pentru cei care vor fi disponibilizaţi prin concedieri colective, din companiile de stat. Potrivit Mediafax, această intenţie este prevăzută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă privind reducerea cheltuielilor sociale.
Pensionarii, fără facilităţi la transport. În acelaşi proiect de ordonanţă, Guvernul mai prevede o măsură criminală, menită să-i îngroape de tot pe bieţii bătrâni. Se ia în calcul sistarea facilităţilor de care beneficiază pensionarii pentru transportul public şi cel feroviar. Aşadar, după ce că vor rămâne cu nişte pensii de mizerie, bunicii noştri vor fi obligaţi să scoată bani din buzunar pentru a se deplasa. Culmea e că, în cele mai multe cazuri, tot statul îi pune pe drumuri, pentru tot felul de acte, la casa de pensii, la medicul de familie etc.
Se reduc bursele pentru studenţi. “Începând cu data de 1 iunie 2010, cuantumul burselor de care beneficiază elevii, studenţii, cursanţii, doctoranzii şi auditorii de justiţie, precum şi bursele de cercetare se diminuează cu 25%. Începând cu 1 iunie 2010, drepturile de care beneficiază elevii şi studenţii, finanţate din bugetul Ministerului Educaţiei, se diminuează cu 15%”, se arată în actul normativ făcut public de Mediafax.
Drepturi salariale, amânate. Primele plăţi pentru drepturile salariale câştigate în instanţă, care totalizează peste două miliarde de lei, şi drepturile care vor fi obţinute până la finele acestui an vor fi amânate pentru anul 2012, când se va achita 34% din suma indexată cu rata inflaţiei, potrivit proiectului de ordonanţă al Ministerului Finanţelor Publice.
Bula nesimţirii | La primăria din Bistriţa s-au mărit salariile
În timp ce România moare de foame, nesimţirea unor angajaţi la stat e revoltătoare.
♦ La Bistriţa a fost aprobată o mărire a salariilor cu 400 de lei, bani necesari pentru cumpărarea unor… suplimente alimentare!
♦ Primarul din Baia Mare, Mircea Dolha, are un proiect pe care urmează să îl supună votului local, potrivit căruia mai mulţi funcţionari vor primi sporuri salariale de până la 1.365 de lei. Astfel, angajaţii nu vor fi afectaţi de micşorarea lefurilor cu 25%, începând cu data de 1 iunie.
♦ Anul trecut, exact atunci când România începea să se “scufunde”, statul se împrumuta în stânga şi-n dreapta pentru salariile bugetarilor, iar mai-marii din ministere împărţeau… stimulente! Mai exact, în 2009, 300.000 de bugetari au luat bonusuri de 1,1 miliarde de lei!
Avem prea multe ministere inutile!
Închiderea sau comasarea acestora ar reduce semnificativ deficitul bugetar.
În timp ce ţările din jurul României modifică şi reorganizează propriile ogrăzi pentru a reduce cheltuielile cu angajaţii din sectoarele publice, autorităţile noastre nici nu se sinchisesc să facă acelaşi lucru.
Dacă domenii precum Turismul, condus de Elena Udrea, Sănătatea, condusă de Attila Cseke sau cel al prestaţiilor sociale nu ar mai fi administrate de stat, la buget s-ar economisi până la sfârşitul anului 1,7 miliarde de euro. Această sumă ar putea fi folosită pentru plata pensiilor, a subvenţiilor sau a altor asigurări sociale.
Mai mulţi economişti chestionaţi de Evenimentul zilei au dat soluţii din care Guvernul ar putea să mai stoarcă bani. Este vorba despre reducerea unor ministere considerate inutile.
2. De mâna statului se poate lipsi şi Ministerul Muncii, condus de Mihai Şeitan, care îşi poate externaliza serviciile. Instituţii precum Casa de Pensii sau Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă pot fi coordonate de firme private de resurse umane sau de cele specializate pe legislaţia în muncă.
3. Tot economiştii spun că preluarea de către mediul privat a sectorului de sănătate ar putea fi printre cele mai bune variante. Dacă statul nu mai are bani pentru întreţinerea unităţilor sanitare, atunci soluţia ar putea fi concesionarea acestora, urmată de liberalizarea asigurărilor de sănătate. Astfel, oamenii ar putea să decidă către ce casă de asigurări să-şi vireze banii.
(Elena Matei)
Maria Băsescu, rugată să le ajute pe mame
Fiecare zi de grevă ne costă 10 milioane €! Deputatul PNL Cristina Pocora i-a adresat o scrisoare deschisă Mariei Băsescu (foto), rugând- o să-l determine pe preşedinte să nu accepte scăderea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. “Mă adresez dumneavoastră apelând la calităţile pe care le aveţi, de femeie, mamă şi soţie a celui care astăzi hotărăşte, din păcate, de unul singur, destinele ţării. Cred că şi dumneavoastră, asemenea mamelor sau viitoarelor mame din România, sunteţi sensibilă la problemele cu care se confruntă acestea zi de zi”, îi transmite Pocora soţiei preşedintelui.
Fiecare zi de grevă ne costă 10 milioane €!
Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) a făcut, ieri, un apel la liderii sindicali să renunţe la mişcările de protest, pentru că, în caz contrar, FMI ar putea să nu ne mai împrumute cu bani, ceea ce ar însemna un dezastru naţional. “Fiecare zi de grevă generală aduce României un prejudiciu de zece milioane de euro şi blochează activitatea a zeci de mii de firme, care oricum fac faţă cu greu crizei. În acest moment, România nu îşi poate susţine singură bugetarii, iar acordul cu FMI este obligatoriu pentru a depăşi impasul în care ne aflăm”, susţin reprezentanţii ACPR.
«Ultima şpagă», culeasă de trecători
Un grup de anonimi a lansat pe internet, în urmă cu două zile, apelul la “Ultima şpagă”! Oamenii erau chemaţi pe trotuarul din faţa Guvernului să arunce monezi de 10 bani, ca o ultimă “atenţie” adresată autorităţilor, în semn de protest faţă de măsurile Executivului. Deşi s-au găsit amatori care au aruncat cu bani, au existat şi persoane mai practice care au avut grijă să culeagă banii de pe jos.
Matei (stânga) şi Corina s-au îndurat să renunţe la modesta sumă de bani | Nişte trecători văd monedele şi le iau… neştiind care a fost scopul lor |
Şi totuşi, românii mai găsesc putere să şi râdă
Pe internet au început să circule bancuri de criză. Iată unul dintre ele: La un congres internaţional de medicină, doctorul american spune:
– La noi, în America, medicina e aşa de avansată, că scoatem un rinichi de la unu , îl transplantăm la altu şi după 6 săptămâni ăla deja îşi caută de lucru! Doctorul rus spune:
– Asta nu-i mare scofală; la noi, în Rusia, scoatem jumătate de inimă de la unu, o transplantăm la altu şi după două săptămâni amândoi deja îşi caută de lucru! Se ridică şi doctorul român şi spune:
– N-avem ce să comparăm, toţi sunteţi înapoiaţi faţă de noi; în România, am luat câţiva fără creier, alţii fără inimă, i-am pus în fruntea ţării şi acum toţi ne căutăm de lucru!
Citeşte duminică: Românii au mai păţit-o o dată
Măsurile de criză luate de guvernul lui Nicolae Iorga se repetă în 2010