Aproape 200.000 de români, beneficiari ai pensiilor nesimţite, vor fi loviţi “în moalele capului”, până în decembrie, de noul act normativ iniţiat de premierul Emil Boc. Aceştia rămân chiar şi fără 80% din veniturile cu care erau obişnuiţi. Practic, autorităţile vor să elimine diferenţele de bani adăugate până acum de legile pensiilor speciale, iar “specialii” vor fi “judecaţi” după aceeaşi lege ca şi ceilalţi pensionari din România, adică Legea 19/2000.
Singurii care scapă de măsură sunt militarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei. Economiile prognozate de Guvern prin recalcularea acestor venituri se ridică la peste un miliard de lei până în 2014.
Urmaşii «specialilor» vor fi mai săraci
Pensiile de urmaş stabilite după legile de pensionare speciale vor scădea până la pensia de limită de vârstă sau de invaliditate, în cazul în care la data decesului susţinătorul era beneficiarul unor astfel de venituri.
Nici invalizii «speciali» nu scapă de recalculări
Pensiile de invaliditate stabilite doar în baza unor legi speciale şi pentru care nu s-a determinat punctaj mediu anual în sistemul public vor suferi şi ele modificări. Cuantumul trebuie să corespundă diferenţei dintre stagiul de cotizare efectiv al persoanei şi cel necesar stabilit prin Legea 19/2000. Perioada în care o persoană a beneficiat de pensia de invaliditate, numai în baza legii cu caracter special, şi căreia nu i s-a determinat punctajul mediu anual în sistemul public nu constituie intervalul asimilat stagiului de cotizare.
Adrian Iovan: «Să-mi plătească statul ratele»
“De ce să mă pună pe mine pe aceeaşi treaptă cu un muncitor în fabrică sau cu o florăreasă? Eu am muncit 30 de ani şi am avut o responsabilitate enormă. Puteam în orice clipă să omor 200 de oameni! Acum am 15.000 de lei pensie şi dacă se gândesc să-mi taie 80- 90% din ea, atunci să-mi plătească statul şi ratele la bănci”, ne-a spus revoltat Adrian Iovan, pilot comercial.