Pactul de neagresiune a fost prezentat în ședința cu liderii de organizații județene, ședință care a precedat întâlnirea cu parlamentarii și miniștrii.
„Lucian Bode ne-a prezentat un pact de neagresiune guvernamentală cu PSD, în care se preciza că nu trebuie să ne mai atacăm. Pactul de neagresiune era doar pe zona guvernamentală, trebuia să fim papagali de serviciu. Toți au spus că nu sunt de acord, că nu putem face o înțelegere cu PSD care ne atacă”, a spus un lider PNL după întâlnirea de la Vila Lac.
Mai mulți șefi de organizații au susținut că nu sunt de acord cu un astfel de plan.
Ce prevede pactul de neagresiune
Pactul de neagresiune, propus de Lucian Bode în fața șefilor de organizații PNL și consultat de Libertatea, conține 14 puncte.
În primele zece puncte se precizează că se dorește continuarea guvernării PSD – PNL și modul în care se iau deciziile în Coaliție.
La punctele 11, 12 și 14 se precizează următoarele:
- 11. „Formațiunile vor colabora dând dovadă de bună credință, onestitate și nu se vor ataca public reciproc, direct sau prin terți, pe timpul exercitării prezentului Acord. În spiritul acestor principii, formațiunile vor respinge fenomenul traseismului politic în interiorul Coaliției pe durata Acordului. Medierea eventualelor dezacorduri, precum și dezbaterea unor puncte de vedere divergente asupra implementării programului de guvernare sau susținerii unor inițiative legislative se va face în cadrul ședințelor de Coaliție, înainte de a fi lansate direct sau prin terți în spațiul public.”
- 12. „Formațiunile se angajează că nu vor colabora sau acorda sprijin, direct sau indirect, de orice fel, la orice nivel, unor lideri și/sau reprezentanți ai unor formațiuni politice extremiste care susțin și promovează valori și acțiuni contrare intereselor naționale ale României în calitate de stat membru al NATO și al Uniunii Europene.”
- 14. „Prezentul Acord este valabil până la alegerile generale din 2024 și intră în vigoare la data semnării de către părți.”
Liderii PNL cer clarificarea relației cu PSD la viitoarele alegeri
Prim-vicepreședintele Iulian Dumitrescu i-a spus lui Lucian Bode că nu poate exista un astfel de pact de neagresiune cât timp PNL nu știe dacă va candida anul viitor singur la alegeri sau în tandem cu PSD.
„Trebuie să ne clarificăm relația cu PSD, să știm cine va avea candidatul la prezidențiale”, a fost mesajul lui Dumitrescu în ședința de la Vila Lac, potrivit mai multor surse din conducerea PNL.
„Dacă PSD acceptă ca PNL să aibă candidatul la prezidențiale, se poate ajunge la un acord pentru participare pe liste comune sau un pact de neagresiune pentru runda de alegeri din 2024. Dacă fiecare partid va avea candidat la prezidențiale, fiecare merge pe cont propriu și va exista o luptă deschisă între PNL și PSD”, au declarat surse din conducerea liberalilor.
Liderii din teritoriu au spus că sunt atacați de PSD, iar reacția partidului nu este una pe măsură.
„E o hârtie fără rost”, a concluzionat un lider PNL.
Printre cei care au cerut ca tonul partidului să fie unul mai puternic a fost și prim-vicepreședintele Rareș Bogdan, care s-a pronunțat împotriva pactului de neagresiune cu PSD.
„Bode nu a putut spune dacă mergem cu PSD pe liste comune, care este planul pentru alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Poate au negociat ei ceva și nu au dorit să transmită mai multe partidului. Un pact de neagresiune doar pe zona guvernamentală este ridicol, nu se poate așa ceva. Partidul trebuie să știe din timp dacă se bate la alegerile din 2024 cu PSD sau nu. Nu rezolvi situația cu un pact de neagresiune”, a fost poziția unui lider din conducerea PNL.
Au sărit pe Boloș: „Eu nu am văzut un haos atât de mare într-o ședință”
Printre cei atacați în ședința PNL a fost și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.
„A fost o stare de nemulțumire și vociferare la adresa lui Boloș. Eu nu am văzut un haos atât de mare într-o ședință”, a descris situația un vicepreședinte PNL.
Libertatea a dezvăluit că ministrul de Finanțe a fost criticat în ședința PNL din cauza măsurile fiscal bugetare negociate cu PSD și cu Comisia Europeană.
„Sunt trei măsuri contestate puternic în PNL: impozitul de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile de peste 50 de milioane de euro, plafonul CASS pentru PFA-uri și suprataxarea microîntreprinderilor. Sunt măsuri care au impact asupra electoratului de dreapta”, a explicat un membru al conducerii PNL”, au dezvăluit mai multe surse din conducerea PNL.
Ministrul Boloș este criticat în partid pentru atitudinea de „funcționar de Bruxelles” și pentru că că prin măsurile propuse „atacă electoratul de dreapta, fără a deranja electoratul PSD”.