Departamentul de Justiție a declarat că producătorul de avioane a fost, de asemenea, de acord să plătească o amendă penală de 243,6 milioane de dolari.
„Înțelegere avantajoasă”
Cu toate acestea, familiile persoanelor care au murit în zborurile de acum cinci ani au criticat acordul ca fiind o „înțelegere avantajoasă” care ar permite Boeing să evite responsabilitatea deplină pentru decese.
Înțelegerea trebuie acum să fie aprobată de un judecător american.
Pledând vinovat, Boeing va evita spectacolul unui proces penal, lucru pentru care familiile victimelor au făcut presiuni.
Incidentele din 2018 și 2019
Compania se află în mijlocul unei crize majore din cauza problemelor de siguranță a zborului descoperite în urma a două accidente aproape identice care au implicat aeronave 737 Max, în 2018 și 2019. Prăbușirile au dus la blocarea la sol la nivel mondial a acestui model de aeronavă pentru mai mult de un an.
În 2021, procurorii au acuzat Boeing de conspirație pentru fraudarea autorităților de reglementare, susținând că a înșelat Administrația Federală a Aviației (FAA) cu privire la sistemul său de control al zborului, care a fost implicat în ambele accidente.
FAA a fost de acord să nu urmărească în justiție Boeing în cazul în care compania plătește o amendă și încheie cu succes o perioadă de trei ani de monitorizare și raportare sporită.
A zburat ușa
Însă în ianuarie, cu puțin timp înainte ca această perioadă să se încheie, un panou de ușă al unui avion Boeing operat de Alaska Airlines s-a dislocat și a căzut imediat după decolare și a forțat avionul să aterizeze.
Nimeni nu a fost rănit în timpul incidentului, dar acesta a intensificat analiza cu privire la progresele înregistrate de Boeing în ceea ce privește îmbunătățirea siguranței și a calității.
În luna mai, Departamentul Justiției a declarat că a constatat că Boeing a încălcat termenii acordului, deschizând posibilitatea urmăririi penale.
Contractor militar pentru SUA
Decizia Boeing de a pleda vinovat este încă o pată neagră semnificativă pentru firmă, deoarece înseamnă că societatea – care este un contractor militar important pentru guvernul SUA – are acum un cazier judiciar.
De asemenea, este unul dintre cei mai mari doi producători de avioane comerciale din lume.
Acuzații din partea familiilor victimelor
Paul Cassell, un avocat care reprezintă unele familii ale persoanelor decedate pe zborurile din 2018 și 2019, a declarat: „Această înțelegere dulce nu recunoaște faptul că, din cauza conspirației Boeing, 346 de oameni au murit. Prin tertipuri de avocatură între Boeing și DoJ (n.r. – Departamentul de Justiție), consecințele mortale ale crimei companiei Boeing sunt ascunse”.
El a făcut apel la judecătorul care evaluează acordul să „respingă această pledoarie nepotrivită și să stabilească pur și simplu un proces public, astfel încât toate faptele din jurul cazului să fie prezentate într-un forum corect și deschis în fața unui juriu”.
Voiau 24 de miliarde de dolari
Într-o scrisoare adresată guvernului în iunie, Cassell a îndemnat statul să amendeze Boeing cu peste 24 de miliarde de dolari.
Ed Pierson, director executiv al Foundation for Aviation Safety și fost manager senior la Boeing, a declarat că acordul este „foarte dezamăgitor” și „o afacere teribilă pentru justiție”.
„În loc să tragă indivizii la răspundere, ei le oferă practic un alt card de ieșire din închisoare”, a spus el.
Istoric mare de nereguli
Un avion Boeing 737 Max operat de Lion Air din Indonezia s-a prăbușit la sfârșitul lunii octombrie 2018 la scurt timp după decolare, ucigând toate cele 189 de persoane aflate la bord.
Doar câteva luni mai târziu, un avion al Ethiopian Airlines s-a prăbușit, ucigând toți cei 157 de pasageri și membri ai echipajului.
În cadrul acordului din 2021, Boeing a acceptat, de asemenea, să plătească 2,5 miliarde de dolari pentru a rezolva problema, inclusiv o sancțiune penală de 243 de milioane de dolari și 500 de milioane de dolari pentru un fond al victimelor.
Acordul a indignat membrii familiilor, care nu au fost consultați cu privire la termeni și au cerut ca societatea să fie judecată.
De asemenea, compania continuă să se confrunte cu investigații și procese declanșate de incidentul de pe zborul Alaska Airlines din ianuarie.
gigiladrea • 08.07.2024, 14:29
subterfugiile legislatiei facute de congres salveaza marii infractori si criminali si la ei ca si la noi iar asta spune ei ca se cheama democratie si stat de drept - o mare minciuna intr-o societate in care numai profitul conteaza si nimic altceva nici chiar sanatatea si vietile oamenilor