Cel mai mult a pierdut Jeff Bezos, fondatorul și directorul general al retailerului online Amazon, care s-a trezit cu un minus de 3,4 miliarde de dolari la avere, ca urmare a scăderii acțiunilor, conform Bloomberg. Totuși, Bezos este cel mai bogat om din lume, cu 110 miliarde de dolari.
”Manipulator valutar”
Reamintim, președintele american Donald Trump a anunțat acum câteva zile că va introduce tarife comerciale de 10% pentru bunuri în valoare de 300 de miliarde de dolari importate din China.
Drept răspuns, China a permis ieri scăderea yuanului peste pragul de 7 unități pentru un dolar, nivel nemaiatins din 2008 încoace.
Astfel, yuanul a scăzut numai ieri cu 2,7%.
Drept urmare, Trezoreria SUA a anunțat tot ieri că a determinat, pentru prima dată din 1994 încoace, că statul asiatic este un ”manipulator valutar”.
Această desemnare va permite președintelui Donald Trump să crească tarifele vamale pentru importurile din China peste nivelul de 25%.
În replică, banca centrală a Chinei a acuzat astăzi că decizia SUA ar putea bloca recuperarea economiei mondiale, va afecta sistemul financiar internațional și va cauza haos pe piețele financiare.
Sancțiuni pentru Huawei și ZTE
Disputa dintre SUA și China a depășit de mult granița comercială și a ajuns și la tehnologie.
Anul trecut, SUA au impus sancțiuni grupului ZTE, care produce echipamente telecom și smartphone-uri. Ulterior, acestea au fost ridicate.
Între timp, anul acesta a intrat pe lista neagră gigantul Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telefonie și al doilea producător de smartphone-uri.
Americanii acuză China că oferă subvenții companiilor sale, cere transferuri de tehnologie firmelor străine care vor să intre pe piața sa și fură informații secrete.
Pact anti-China în Pacific
De asemenea, SUA au semnat acorduri și cu o serie de state din Oceanul Pacific pentru a le folosi spațiul aerian și pe cel maritim. Este vorba de Micronesia, Palau și Insulele Marshall, potrivit Reuters.