Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat luni că „este timpul ca România să fie membru Schengen”, iar în acest context ministrul Bogdan Aurescu a răspuns: „Noi din 2011 suntem perfect pregătiți să aderăm la Schengen. Mereu Comisia Europeană a sprijinit România în acest obiectiv. Faptul că o astfel de declarație vine într-un context critic, de criză a refugiaților, arată că e nevoie de România în interiorul spațiului Schengen pentru a proteja și mai bine frontierele externe ale UE”.
„Deci această criză poate să reprezinte și o oportunitate din această perspectivă a aderării la spațiul Schengen”, a precizat șeful diplomației române.
Ce ar însemna aderarea României la Spațiul Schengen
Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor, compusă din 26 de țări membre, ultimul stat care a aderat fiind Liechtenstein, în 2011, potrivit Ministerului de Interne.
Conform MAE, aderarea la Spațiul Schengen înseamnă:
- eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
- set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
- armonizarea condițiilor de intrare și a normelor privind vizele și cooperarea consulară;
- cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
- cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale;
- crearea și dezvoltarea Sistemului de Informații Schengen.
România a devenit stat membru al Uniunii Europene în 2007, iar îndeplinirea criteriilor prevăzute în ansamblul de măsuri Schengen a fost recunoscută încă din iunie 2011. Totuși, din cauza altor condiții neîndeplinite, precum rapoartele negative ale Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind corupția și sistemul judiciar din România, votul de admitere în Schengen a fost amânat.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!