„Salut adoptarea oficială a unor sancțiuni suplimentare robuste împotriva Rusiei, cu consecințe masive și grave, așa cum a decis ieri Comisia Europeană. Atacul militar ilegal împotriva Ucrainei, o încălcare gravă a legii internaționale, necesită un răspuns puternic, în coordonare cu parteneri gândesc la fel”, a transmis Bogdan Aurescu pe Twitter.
Care sunt sancțiunile suplimentare impuse de UE Rusiei
Potrivit Comisiei Europene, sancţiunile impuse țării conduse de Vladimir Putin după invadarea Ucrainei se bazează pe cinci piloni. În primul rând, acest nou pachet include sancţiuni financiare care blochează accesul Rusiei la cele mai importante pieţe de capital.
„Vizăm în prezent 70% din piaţa bancară rusă, dar şi principalele întreprinderi deţinute de stat, inclusiv în domeniul apărării”, a transmis Comisia Europene în România, vineri, 25 februarie.
Al doilea pilon principal vizează sectorul energetic, un domeniu economic esenţial care aduce beneficii în special statului rus. „Interdicţia noastră la export va afecta sectorul petrolier, împiedicând Rusia să îşi modernizeze rafinăriile petroliere”, se arată în comunicat.
În al treilea rând, se va interzice integral vânzarea de aeronave, piese de schimb şi echipamente către companiile aeriene ruse.
În al patrulea rând, va fi limitat accesul Rusiei la tehnologii esenţiale. „Vom împiedica accesul Rusiei la tehnologii importante de care are nevoie pentru a construi un viitor prosper”, potrivit CE.
„În fine, acţionăm în domeniul vizelor. Diplomaţii şi grupurile asociate, precum şi oamenii de afaceri nu vor mai avea acces privilegiat în Uniunea Europeană”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia