Liderii europeni au convenit, cu prilejul Consiliului European de ieri, la care a participat și președintele Klaus Iohannis, adoptarea de măsuri restrictive suplimentare care să impună consecințe asupra Rusiei, precum și un nou pachet de sancțiuni individuale și economice asupra Belarus.

Astăzi, ministrul român de externe a reiterat solidaritatea cu Ucraina și sprijinul pentru independența și integritatea teritorială a acestui stat și a reafirmat condamnarea agresiunii militare a Rusiei, „care constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a principiilor fundamentale care stau la baza ordinii internaționale bazate pe reguli”, a transmis Ministerul de Externe.

Totodată, Bogdan Aurescu a arătat că, în conformitate cu dreptul internațional, Belarus este la rândul său responsabil de agresiune la adresa Ucrainei prin oferirea teritoriului său în sprijinul agresiunii militare a trupelor ruse, potrivit MAE.

De asemenea, șeful diplomației române a solicitat UE să continue să ceară nerecunoașterea așa-ziselor republici din estul Ucrainei, „subliniind existența în dreptul internațional a unei obligații de a nu recunoaște situații ilegale”.

„Având în vedere gravitatea situației cu care se confruntă Ucraina și care are un impact major asupra întregii securități euroatlantice, ministrul român de externe a accentuat nevoia menținerii poziției ferme a UE față de agresiunile inacceptabile ale Rusiei”, se mai arată în comunicat.

Totodată, Aurescu a informat cu privire la sprijinul României pentru  evacuarea cetățenilor din state membre și a propus ideea creării unui fond special dedicat gestionării situației refugiaților în contextul prezentei crize, dacă va fi necesar.

Care sunt sancțiunile suplimentare impuse de UE Rusiei

În cadrul reuniunii, miniștrii afacerilor externe au adoptat formal pachetul de sancțiuni suplimentare la adresa Federației Ruse, în baza acordului politic al liderilor europeni.

Potrivit Comisiei Europene, sancţiunile impuse țării conduse de Vladimir Putin după invadarea Ucrainei se bazează pe cinci piloni. În primul rând, acest nou pachet include sancţiuni financiare care blochează accesul Rusiei la cele mai importante pieţe de capital.

„Vizăm în prezent 70% din piaţa bancară rusă, dar şi principalele întreprinderi deţinute de stat, inclusiv în domeniul apărării”, a transmis Comisia Europene în România, vineri, 25 februarie.

Al doilea pilon principal vizează sectorul energetic, un domeniu economic esenţial care aduce beneficii în special statului rus. „Interdicţia noastră la export va afecta sectorul petrolier, împiedicând Rusia să îşi modernizeze rafinăriile petroliere”, se arată în comunicat.

În al treilea rând, se va interzice integral vânzarea de aeronave, piese de schimb şi echipamente către companiile aeriene ruse.

În al patrulea rând, va fi limitat accesul Rusiei la tehnologii esenţiale. „Vom împiedica accesul Rusiei la tehnologii importante de care are nevoie pentru a construi un viitor prosper”, potrivit CE.

„În fine, acţionăm în domeniul vizelor. Diplomaţii şi grupurile asociate, precum şi oamenii de afaceri nu vor mai avea acces privilegiat în Uniunea Europeană”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News