„Voi reitera poziția fermă a României, potrivit căreia UE trebuie să fie vizibilă și vocală în legătură cu această problemă, fiind foarte important că reușim să adoptăm astăzi și Concluzii ale Consiliului pe această temă”, a transmis Bogdan Aurescu.
Șeful diplomației române a precizat că „Federația Rusă trebuie să dezescaladeze situația în apropierea Ucrainei și în regiunea Mării Negre” și că sferele de influență „reprezintă un concept perimat, care nu ar trebui utilizat în actualul context european de securitate”.
Ne coordonăm îndeaproape și cu partenerii noștri și, de aceea, vom avea astăzi o întâlnire în format virtual cu secretarul de stat american Blinken, în urma întâlnirii sale de la Geneva cu ministrul rus al afacerilor externe, de vineri.
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu:
Demnitarul român a mai precizat că scopul eforturilor diplomatice ale României este acela de a „stimula dialogul pentru a conduce la dezescaladare”.
Aurescu: „Trebuie să grăbim pregătirea sancțiunilor”
Aurescu a transmis însă, totodată, că mesajul României va fi acela de accelerare a „pregătirii sancțiunilor” pentru Rusia, deoarece acesta este „instrumentul pe care UE îl poate utiliza, cel mai puternic instrument la îndemâna UE pentru a descuraja o agresiune viitoare din partea Rusiei”.
„Consider că trebuie să grăbim pregătirea sancțiunilor, și sper că și Concluziile Consiliului pe care le vom adopta astăzi vor evidenția acest lucru, în mod hotărât”, a mai spus el.
Declarațiile mele de azi înaintea Consiliului Afaceri Externe de la BXL, cu accent pe criza de securitate generată de Rusia / My doorstep statement just before t/meeting of t/Foreign Affairs Council in BXL, focusing on t/security crisis generated by Russiahttps://t.co/c47wZln7zV
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) January 24, 2022
Afirmațiile lui Bogdan Aurescu vin în contextul în care miniştrii afacerilor externe ai Uniunii Europene se reunesc astăzi la Bruxelles, pentru a discuta despre afacerile curente şi pentru a desfăşura un schimb de opinii cu privire la evenimentele recente din Ucraina.
Anterior, ministrul de externe afirmase că „prezenţa consolidată a NATO pe flancul estic ar trebui să aibă loc curând” şi a salutat disponibilitatea Franţei de a contribui cu trupe NATO pe teritoriul României, într-un moment de maximă tensiune în estul Europei
SUA iau în calcul să trimită noi trupe în estul Europei, în fața amenințării ruse
Marea Britanie a început deja să mute personalul ambasadei din Kiev și pe familiile acestora, pe măsură ce cresc îngrijorările privind o invazie a Rusiei în Ucraina.
De asemenea, oficialii SUA au cerut rudelor angajaților ambasadei să părăsească Ucraina, în contextul în care președintele Biden se gândește să trimită trupe pe frontul estic.
Casa Albă ar putea decide chiar săptămâna aceasta trimiterea a 1.000-5.000 de militari pe flancul de est al NATO, pe măsură ce tensiunile de la granița Ucrainei cresc îngrijorător.
Pe de altă parte, Kremlinul susține că SUA și NATO amplifică tensiunile prin anunțurile privind suplimentarea trupelor și a echipamentului militar în estul Europei. Rusia a acuzat de asemenea Ucraina că ar pregăti o ofensivă împotriva regiunilor separatiste din estul țării, un lucru negat în mai multe rânduri de Kiev.