„Există o îngrijorare legitimă din partea statelor aliate, inclusiv din partea României, cu privire la această masare de forțe ruse în proximitatea Ucrainei, în regiunea Mării Negre, o masare de trupe substanțială, neprovocată și nejustificată”, a spus Bogdan Aurescu într-o declarație de presă.
„De asemenea, vedem o serie de condiții puse de Rusia care tind să modifice parametrii arhitecturii europene de securitate. Sunt o serie de propuneri ale Federației Ruse care, cu siguranță, sunt foarte greu de acceptat, dacă nu chiar inacceptabile pentru aliați”, a adăugat șeful diplomației române.
„Este nevoie de o dezescaladare concretă a situației de securitate, una practică, să vedem o retragere a trupelor și echipamentelor ruse și este nevoie de încetarea utilizării amenințării cu folosirea forței. Acest aspect este inacceptabil”, a mai spus Bogdan Aurescu.
Negocieri SUA-Rusia, la Geneva
Negocierile oficiale privind situația Ucrainei și securitatea Europei, între delegațiile din SUA și Rusia, au început luni dimineață. Geneva, supranumită capitala păcii, este locul favorit pentru întâlnirile dintre cele două mari puteri și găzduiește din nou discuții între Rusia și Statele Unite, după ce anul trecut a găzduit întâlnirea dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin.
Rusia și SUA au adoptat poziții ferme înaintea negocierilor pe tema tensiunilor de la granița de est a Ucrainei. Moscova a transmis că nu va face concesii sub presiunea Washingtonului, avertizând că discuțiile s-ar putea încheia mai devreme.
La rândul lor, reprezentanții SUA au precizat că nu se așteaptă la progrese și că acestea depind de măsura în care Rusia va detensiona situația.