„Este un anumit mit că la Consiliul European se putea fixa un calendar pentru luarea unei decizii. Au fost diverși care au ridicat așteptările, unii au indicat termenul de 8 decembrie ca fiind fix, ceea ce a ridicat foarte mult așteptările în România și asta este greșit. Sper să nu se mai facă acest lucru, pentru că nici eu, nici domnul președinte Iohannis nu am spus niciodată că 8 decembrie este un termen-limită”, a declarat Bogdan Aurescu.
Șeful diplomației române a adăugat că negocierile diplomatice presupun anumite principii de lucru, care nu includ fixarea unor termene de îndeplinire.
„Pentru orice fel de dosar, munca diplomatică nu se face prin fixarea unor termene arbitrare artificiale, ea înseamnă construcție, migală, lucru cărămidă cu cărămidă, etapă cu etapă până ajungi la un rezultat. Când ajungi la un rezultat, atunci îl anunți. Asta înseamnă să-ți faci treaba profesionist”, a spus Aurescu.
El a recomandat apoi criticilor să lase negocierile în seama celor care se pricep.
Am văzut tot felul de sfaturi care ne-au fost date de către persoane care habar n-au ce înseamnă negocierile sau care nu și-au negociat niciodată nici măcar propriul salariu. Aș vrea să rugăm pe toată lumea ca să lăsăm diplomația română, cei care se pricep, să-și facă treaba, așa cum am făcut-o și acum.
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu:
Afirmațiile sale vin după ce președintele Klaus Iohannis i-a apărat pe miniștrii români de externe, interne și justiție implicați în procesul aderării la Schengen. „Miniștrii implicați s-au preocupat, și-au făcut treaba. Mi s-a părut puțin ciudată vânătoarea de vinovați care s-a declanșat în unele medii. Vinovații nu se găsesc în București, nici în România, știți foarte bine de ce nu s-a putut vota”, a spus șeful statului pe 14 decembrie, la Bruxelles.
Aderarea României la Schengen a fost blocată pe 8 decembrie de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. Olanda a votat și ea contra României, dar a precizat că s-a opus de fapt aderării Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
seaman651 • 20.12.2022, 18:47
Domnule "minstru", termenul limita NU provine de la cei care nu si-au negociat salariul, nu ei au spus ca Romania va intra dupa votul din 8 decembrie. Decat sa pasam motanul catre cei care "nu si-au negociat salariul", mai bine ne uitam in oglinda, pentru ca Romania NU are politicieni, NU are diplomati, numai oameni incompetenti numiti pe criterii politice, sau "alesi" cu smecherii.