„Din informaţiile pe care le am, comunicarea urmează să fie publicată foarte curând, dacă nu a fost cumva deja publicată. Va fi prezentată după şedinţa colegiului comisarilor şi pot să vă spun deja, pentru că noi ştim care este textul acestei comunicări şi al raportului care va fi comunicat odată cu acest text, şi într-adevăr, rezultatul este foarte pozitiv şi evaluarea este foarte pozitivă”, a spus ministrul de Externe, potrivit news.ro.

Bogdan Aurescu a precizat că „este o confirmare încă o dată a faptului că România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la spaţiul Schengen dar este în acelaşi timp şi un mesaj foarte puternic din punct de vedere politic, pentru că, aşa cum se va arăta în această comunicare, România îndeplineşte condiţiile necesare dar în acelaşi timp aderarea României reprezintă un plus evident pentru securitatea spaţiului Schengen”.

Despre Suedia, ministrul de Externe a afirmat că este vorba de un partid de opoziţie, social-democrat, care a manifestat anumite rezerve.

„Noi am fost în contact şi suntem în contact permanent cu guvernul suedez, am discutat inclusiv duminică şi luni, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, de mai multe ori, cu omologul meu suedez care m-a asigurat că Guvernul suedez susţine pe deplin aderarea României la spaţiul Schengen”, a mai spus ministrul de Externe, precizând că se fac demersuri diplomatice, pe multe canale.

„Nu este nicio schimbare de poziţie din partea guvernului suedez actual, aşa cum nici guvernul anterior suedez care era condus de partidul Social-Democrat, nu a spus niciodată că are o poziţie faţă de aderarea României la spaţiul Schengen. Continuăm de asemenea demersurile şi pe partea olandeză”, a completat Bogdan Aurescu.

Ce ar însemna pentru România intrarea în Schengen

Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor. Concret, cele 26 de țări membre au eliminat controalele la frontieră, iar granița se trece fără a fi prezentate actele de identitate.

Cele 26 de țări membre Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.

În acest moment, România, Bulgaria, Croația și Cipru așteaptă să intre în spațiul Schengen. Ultimul stat care a aderat este Liechtenstein, în 2011.

Pentru România, aderarea la spațiul Schengen va însemna:

  • dispar controalele la frontiera statelor Schengen, prin urmare nu vor mai exista timpi de așteptare la graniță
  • cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
  • cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale.

Dezavantajele intrării în Schengen:

  • România ar putea deveni o țară de destinație pentru imigranți
  • riscul creșterii criminalității și a traficului de persoane; mai precis, în România ar putea intra mai ușor infractori din spaţiul Schengen, dar și membri ai reţelelor interlope din România ar putea părăsi mai ușor țara noastră

 
 

Urmărește-ne pe Google News