Șefii diplomațiilor română și britanică au discutat despre modalitățile concrete de consolidare și diversificare a relației foarte bune de Parteneriat Strategic dintre cele două țări, având în vedere realitățile post-Brexit, evoluțiile internaționale actuale și obiectivele ambelor părți.
Totodată, referitor la situația de securitate din regiunea Mării Negre, cei doi miniștri „au reiterat condamnarea fermă a recunoașterii de către Federația Rusă a «independenței» autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk”.
Cei doi diplomați au subliniat „încălcarea flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale acestei țări de către Federația Rusă, alături de obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk”.
Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat omologului britanic poziția României, potrivit căreia comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și coordonat acțiunile Federației Ruse, ca răspuns față de ultimele evoluții, dar și ca modalitate de a descuraja acțiuni viitoare de destabilizare a situației din regiune, se mai arată în comunicatul MAE.
De asemenea, cei doi au fost de acord asupra importanței susținerii puternice a Ucrainei de către comunitatea internațională, inclusiv prin măsuri pentru creșterea rezilienței acestui stat.
Totodată, Aurescu și Truss au discutat despre crearea grupului de luptă NATO din România, care va fi sub comanda Franței. Concret, grupul de luptă NATO se va forma după modelul celor din Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia, acolo unde există o prezență permanentă, gata de luptă, formată din militari din mai multe țări care se schimbă.
Secretarul de stat britanic Liz Truss „a apreciat poziționarea fermă a României față de evoluțiile actuale din vecinătatea sa și a fost de acord cu necesitatea consolidării angajamentului colectiv pentru securitatea aliaților de pe Flancul Estic al NATO”, a mai transmis Ministerul român de Externe.
Discuțiile dintre Bogdan Aurescu și Liz Truss au venit după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus luni, 21 februarie, că recunoaște indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a spus că traversăm „cel mai periculos moment pentru securitatea Europei din generația noastră”.
Probabilitatea unei invazii a Ucrainei de către Rusia a fost întărită și de Mircea Geoană. „Informaţiile pe care le avem indică riscul unei acţiuni militare a Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus secretarul general adjunct al NATO.
Totodată, România a cerut la reuniunea miniștrilor de externe din UE finalizarea pachetului de sancțiuni pentru Rusia, după cum a informat Ministerul Afacerilor Externe.