Discuțiile dintre cei doi demnitari, care au început încă din weekend, au vizat aderarea României la spațiul Schengen, după ce Austria s-a opus în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, iar Guvernul de la București a decis să îl recheme în țară pe ambasadorul Emil Hurezeanu, ca un răspuns diplomatic.

Bogdan Aurescu i-a transmis ministrului de externe al Austriei, într-o discuție avută în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe din UE de la Bruxelles și solicitată de Alexander Schallenberg, potrivit MAE, că este nevoie de o „soluție constructivă de deblocare a situaţiei”, iar ministrul austriac a pledat pentru scăderea globală a numărului de migranţi care ajung în Austria şi „a arătat că aşteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene”.

Aurescu a precizat că temerile Austriei privind implicarea României în generarea fluxului de migrație ilegală pe ruta Balcanilor de Vest, pe care țara noastră nu se află, „nu corespund în niciun fel cu statisticile și evaluările agențiilor europene”, cu trimitere la datele Frontex, Europol și Agenția Uniunii Europene pentru Azil.

„Demnitarul român a evidențiat că România a exprimat deschidere pentru preocupările Austriei privind creșterea migrației ilegale și a avansat propuneri de sprijin și cooperare, prin intermediul Ministerului de Interne în plan bilateral, cât și la nivel european pentru adoptarea unor măsuri concrete. Aderarea la Schengen nu poate fi însă conectată artificial cu alte dosare de care România nu este responsabilă”, scrie în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

În timpul discuției cu omologul austriac, Bogdan Aurescu și-a exprimat „dezacordul ferm față de acuzațiile lipsite de temei cu privire la așa-zise presiuni sau rele tratamente aplicate firmelor austriece din România”, precizează MAE.

Totodată, șeful diplomației române a transmis că guvernul de la București va apela la toate căile disponibile de deblocare a situației, dar a cerut Austriei „adoptarea unei atitudini constructive și îndreptate spre cooperare și reconsiderarea poziției sale”.

Aderarea României la Schengen a fost blocată pe 8 decembrie, de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. Olanda a votat și ea contra, susținând că se opune de fapt aderării Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet. Croația, în schimb, a fost acceptată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News