„Este un eveniment extrem de important, pentru că este prima astfel de reuniune la nivel de miniștri de externe a Alianței Nord-Atlantice pe care România o găzduiește de când a intrat în NATO. Este, de fapt, al doilea eveniment important după summitul NATO din 2008 de la București. În al treilea rând, este primul astfel de eveniment, prima ministerială de externe NATO care se desfășoară într-un stat de pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice, de la începutul războiului din Ucraina”, a spus Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a precizat că este vorba despre o ministerială de externe care aplică deciziile luate în iunie, la summitul NATO de la Madrid, „legate de consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, adică exact ceea ce ne interesează pe noi”. „Nu în ultimul rând, fiind organizat în România, acest eveniment arată importanța strategică a Mării Negre”, a subliniat Aurescu.

Acesta a anunțat că Dmitro Kuleba „va veni în persoană la București și vom discuta în mod concret despre situația din teatrul de război și, iarăși, despre nevoile de asistență pentru Ucraina”.

De asemenea, Bucureștiul va mai găzdui două vizite foarte importante. „Vizita secretarului general NATO (n.red. – Jens Stoltenberg), care va veni în România ceva mai devreme, înainte de ministerială, și vom avea contacte cu domnia sa, de asemenea, vom avea la București o vizită bilaterală a secretarului de stat american Antony Blinken, omologul meu, cu această ocazie marcând și cei 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite”, a spus Aurescu.

El a subliniat că vizita lui Blinken contează foarte mult, „pentru că este prima vizită bilaterală a unui secretar de stat american după anul 2005”. „Sigur, domnul secretar de stat Blinken va participa și la ministeriala NATO”, a completat Aurescu.

Ministrul român de externe a purtat deja, joi, 24 noiembrie, o convorbire telefonică cu Jens Stoltenberg despre pregătirea reuniunii miniştrilor de externe NATO, care va fi găzduită de Bogdan Aurescu la Bucureşti.

Un alt eveniment important, pe care România îl găzduiește în perioada 27-29 noiembrie, înaintea ministerialei NATO, este reuniunea liderilor de la München.

„Este un format al celebrei Conferințe de Securitate de la München, un format care se desfășoară o dată sau de două ori pe an. Alegerea României este un semnal foarte important din punct de vedere politic, cu privire la importanța pe care România o are în această zonă de importanță strategică care este Marea Neagră. La această reuniune a liderilor de la München vor participa în jur de 75 de personalități”, a precizat Aurescu.

Bucureștiul, gazda a două evenimente majore

În perioada 28-29 noiembrie, Bucureștiul va găzdui reuniunea liderilor de la München, la care Ministerul Afacerilor Externe este coorganizator.

Apoi, pe 29 și 30 noiembrie, capitala României va găzdui reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO. Evenimentul va fi găzduit, în numele României, de ministrul Bogdan Aurescu.

Ministeriala NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea țării noastre la Alianță, în anul 2004, și a doua reuniune formală aliată după summitul de la București din 2008. De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfășurată într-un stat de pe Flancul Estic de la declanșarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, pe 24 februarie.

Alături de șefii diplomațiilor din cele 30 de state membre vor participa miniștrii afacerilor externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, dar și miniștrii afacerilor externe din Republica Moldova – pentru prima oară la o astfel de reuniune -, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina și state partenere ale Alianței.

 
 

Urmărește-ne pe Google News