Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, este de părere că „este important să avem o abordare multilaterală în ceea ce priveşte securitatea în Marea Neagră” și că „prezenţa militară americană în regiune trebuie crescută, nu doar în România”.

„Am discutat ieri cu secretarul Blinken (n. red. – secretarul de stat al SUA, Antony Blinken) şi am exprimat deschiderea României de a participa la creionarea strategiei SUA privind zona Mării Negre şi am transmis deja câteva idei preliminare. Cred că este important să avem o abordare multilaterală în ceea ce priveşte securitatea în Marea Neagră. Nu e vorba de abordarea clasică privind mijloacele militare şi de securitate. Cred că prezenţa militară americană în regiune, atât ca trupe, cât şi ca echipament, trebuie crescută, nu doar în România, dar cred că şi în partea sudică a Flancului estic”, a afirmat Bogdan Aurescu la dialogul „Security and Cooperation in the Black Sea”.

Diplomatul a explicat că „este un fel de dezechilibru, în acest moment, între resursele alocate pentru partea de nord şi cele alocate pentru partea de sud” și că, drept urmare, „trebuie să echilibrăm situaţia şi să avem mai multe resurse în partea de sud a Flancului estic şi să continuăm să construim această abordare coerentă a Flancului estic ca un tot unitar”.

Potrivit acestuia, „ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră, are un impact major asupra relaţiilor transatlantice în general”.

„Atenție la informațiile false”

Bogdan Aurescu a abordat şi subiectul dezinformării, afirmând că românii trebuie să fie foarte atenți la informaţiile pe care le citesc, să fie foarte atenți la surse şi chiar „la agenda ascunsă a anumitor mesaje, care încearcă să submineze încrederea în valorile democratice şi în organizaţiile din care facem parte”.

„De exemplu, când vedeţi că Sputnik transmite că România şi UE fac asta şi asta… de fapt România este UE, România este NATO. Nu suntem în afara acestor organizaţii. Dar acest tip de mesaj încearcă să inducă sau să sugereze că noi suntem încă departe de acele organizaţii, ceea ce nu este adevărat, dar asta subminează încrederea publicului”, a mai spus ministrul afacerilor externe.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 8 noiembrie, la Washington, consultări politice cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, iar vizita de lucru diplomatului român în Statele Unite se încheie astăzi, 9 noiembrie.

Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News