„Am salutat împreună tendinţa pozitivă a a schimburilor comerciale bilaterale, avem deja în acest an o creştere cu peste 325 a valorii acestora, comparativ cu anul trecut şi suntem convinşi că această evoluţie va continua şi mai departe”, a spus Bogdan Aurescu, potrivit news.ro.
Șeful diplomației române a precizat că a discutat cu omologul său din Croaţia obiectivul pe care ambele state îl urmăresc, anume aderarea la Spaţiul Schengen.
„Împărtăşim o evaluare comună şi anume aceea că extinderea acestui spaţiu va contribui la întărirea frontierelor externe ale UE, la crearea unui Spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient în faţa provocărilor la adresa securităţii interne a Uniunii. Atât România, cât şi Croaţia sunt pregătite pentru aderare şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşţe gestionarea fluxurilor migratorii şi de asemenea este clar că este în interesul UE ca spaţiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state”, a precizat Aurescu.
Ministrul de externe a menționat că o altă discuţie a vizat aderarea celor două state la OCDE: „Suntem împreună candidaţi în acest proces şi lucrăm împreună pentru paşii următori pentru procesul de negociere a aderării”.
Verdictul final privind aderarea României la Schengen va fi dat pe 8 decembrie, la Consiliul JAI al Uniunii Europene de la Bruxelles, și este nevoie de unanimitate.
Ce ar însemna pentru România intrarea în Schengen
Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor. Concret, cele 26 de țări membre au eliminat controalele la frontieră, iar granița se trece fără a fi prezentate actele de identitate.
Cele 26 de țări membre Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.
În acest moment, România, Bulgaria și Croația așteaptă să intre în spațiul Schengen. Ultimul stat care a aderat este Liechtenstein, în 2011.
Pentru România, aderarea la spațiul Schengen va însemna:
- dispar controalele la frontiera statelor Schengen, prin urmare nu vor mai exista timpi de așteptare la graniță
- cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
- cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale.
Dezavantajele intrării în Schengen:
- România ar putea deveni o țară de destinație pentru imigranți
- riscul creșterii criminalității și a traficului de persoane; mai precis, în România ar putea intra mai ușor infractori din spaţiul Schengen, dar și membri ai reţelelor interlope din România ar putea părăsi mai ușor țara noastră.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ivryernest • 28.11.2022, 11:12
Normal că sunt pregătite... Dar sunt apte ? Asta e altă problemă !