„Decizia Austriei de a bloca aderarea României la Schengen a fost nedreaptă, neașteptată și neanunțată”, a subliniat Aurescu, în interviul publicat în ediția de joi a „Die Presse”.
Această decizie a declanșat „multe resentimente” în România, a precizat șeful diplomației de la București.
„Sper să lăsăm acest episod în urmă cât mai repede posibil”, a adăugat ministrul român.
„Vrem să fim întotdeauna parte a soluției”
„Austriecii nu ne-au spus niciodată înainte (de manifestarea veto-ului, n.r.) ce ar fi trebuit să facă România. România nu este parte a problemei, vrem întotdeauna să fim parte a soluției”, a mai declarat ministrul de Externe.
Prin urmare, după alegerile regionale din Austria Inferioară, România a lansat o serie de demersuri diplomatice pentru rezolvarea blocajului, potrivit lui Aurescu. „Din cele 23 de țări Schengen din UE cu care am vorbit, 22, adică toate cu excepția Austriei, susțin în totalitate aderarea României, în special președinția suedeză a UE”, a menționat oficialul guvernamental.
Conform acestuia, România așteaptă acum un „semn de deschidere” din partea Austriei.
„Este momentul potrivit pentru ca Austria să aibă un dialog constructiv cu România despre aderarea la Schengen. Cu siguranță, România nu este o țară sursă și de tranzit pentru migrația ilegală. Există probleme la granița externă a UE, dar nu și la granița României. România este pregătită să participe la toate măsurile de reducere a migrației ilegale și de consolidare a protecției frontierelor externe ale UE”, a mai declarat Aurescu pentru cotidianul de limbă germană care-și are sediul la Viena.
Foto: Profimedia Images
seaman651 • 23.02.2023, 07:20
Resentimente este singurul lucru provocat de Austria. Nici clasa politica, nici populatia nu a facut nimic pentru a arata Austriei ca a gresit. Si nu ma refer la construirea gardurilor, cum vede Neciocanul.