„Voi folosi oportunitatea, chiar dacă pe agenda Consiliului Afaceri Externe, nu există acest subiect, ca să discut problema aderării României la Schengen. Vom continua demersurile pe această temă, pentru că este foarte important să menținem acest subiect în atenția partenerilor europeni”, a spus Aurescu înaintea reuniunii de la Bruxelles.
Reuniunea CAE se va concentra, în principal, pe situația războiului din Ucraina. Mai precis, miniștrii de externe europeni vor avea „discuții aprofundate privind agresiunea Rusiei asupra Ucrainei”, iar ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, va participa prin videoconferință, a informat Ministerul de Externe de la București.
Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat accederea Bulgariei și a României la Schengen, în cadrul Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne, invocând criza migranților. Totodată, Olanda a votat și ea împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.
Întrebat pe 12 ianuarie, la TVR Info, dacă poate oferi un orizont de timp în care România ar putea avea un nou vot privind intrarea în Schengen și dacă luna martie 2023 ar fi o variantă, ministrul de externe român Bogdan Aurescu a evitat să dea un termen.