„Frica de o catastrofă nucleară planează din nou asupra noastră. Tacticile hibride ne testează sau încearcă să ne intimideze, punând presiune asupra Ucrainei și vecinilor săi, precum Republica Moldova, asupra altor state din regiunea Mării Negre și pe întregul continent european, precum și asupra zonei de securitate euroatlantică în ansamblu”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a precizat că în fața amenințărilor de securitate „vom rămâne uniți și puternici atât timp cât va fi nevoie”.

„Ucraina va câștiga și Rusia va suporta răspunderea pentru acțiunile sale. Apelul nostru este, de asemenea, clar: Rusia trebuie să respecte normele dreptului internațional”, a mai spus Aurescu

Reuniunea de vineri, 24 februarie, de la New York, a fost organizată de Malta, țară care deține președinția Consiliului de Securitate, pentru marcarea unui an de la declanșarea de către Rusia a războiului împotriva Ucrainei. 

Pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin a început invadarea Ucrainei. Un an mai târziu, țara condusă de Volodimir Zelenski continuă să reziste, dar bilanţul este terifiant. Potrivit estimărilor publicate recent de Agenția France Presse, au fost 180.000 de morţi şi răniţi în armata rusă și peste 100.000 de morţi şi răniţi în cea ucraineană, fiind de asemenea omorâți aproximativ 30.000 de civili.

Totodată, doar numărul soldaților ruși care au fost omorâți în ultimul an depășește 15.000, potrivit unui bilanț independent, publicat de The Moscow Times.

 
 

Urmărește-ne pe Google News