Șeful diplomației române a apreciat că retragerea trupelor ruse de la granița de est a Ucrainei este o evoluție „în direcția bună”, dar trebuie continuată analiza asupra cauzelor care au dus la această situație foarte tensionată.

„Ne dorim ca NATO să devină mai puternic din punct de vedere politic și militar, un actor cu veritabilă proiecție globală”, a arătat Bogdan Aurescu. „Ne dorim un nou concept strategic al NATO, care să reflecte realitățile actuale”, a subliniat șeful diplomației române.

Alături de omologul polonez Zbigniew Rau și omologul turc Mevlüt Çavuşoğlu, Bogdan Aurescu a semnat o declarație comună în care reafirmă
sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și Ucrainei în interiorul granițelor lor recunoscute la nivel internațional și pentru aspirațiile euro-atlantice ale ambelor state.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavuşoglu, a declarat vineri că regiunea Mării Negre este „casa noastră comună” şi trebuie să fie ţinută „departe de tensiuni”.

„Astăzi vreau să subliniez importanta unităţii şi solidarităţii. Regiunea Mării Negre este casa noastră comună şi trebuie să ne asigurăm că această regiune este ţinută departe de tensiuni. Pe toţi ne preocupă evoluţiile recente, dar am primit ştiri promiţătoare de curând şi sperăm că dialogul şi diplomaţia vor prevala. Mai sunt şi alte aspecte presante la care trebuie să răspundem, Afganistan, NATO şi Summitul NATO şi am discutat toate aceste aspecte şi vom continua să ne coordonăm politicile”, a spus Mevlut Cavuşoglu, după sesiunea plenară a reuniunii trilaterale.

Și ministrul polonez a subliniat că activitățile Rusiei la granița cu Ucraina îngrijorează, dar a arătat că acestea „fac parte dintr-un tipar mai larg de destabilizare” din partea Rusiei, dar și-a exprimat speranța că vor înceta în curând.

„Am confirmat angajamentul nostru puternic către securitatea și stabilitatea din regiune, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Mă bucur că cele trei țări ale noastre au aceeași poziție comună referitoare la menținerea gradului de pregătire a NATO pe flancul estic. E important să reamintim că trilaterala are nu numai o dimensiune politică, ci și militară. Mă bucur că un contingent militar va fi în curând operațional. România și-a anunțat prezența din 2017 și le mulțumesc României și Turciei pentru prezența relevantă din Polonia”, a spus Zbigniew Rau.

Reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia la nivelul miniştrilor afacerilor externe a început vineri la Bucureşti cu o sesiune plenară, pe agenda evenimentului fiind abordate subiecte pe dimensiunea de securitate, mai ales cea din regiune.

Potrivit unui comunicat al MAE de miercuri, miniştrii afacerilor externe ai României, Poloniei şi Turciei vor aborda şi stadiul implementării proiectelor agreate cu prilejul reuniunii trilaterale din 2020 şi vor discuta modalităţi de consolidare a dialogului trilateral, inclusiv prin dezvoltarea de noi proiecte.

 
 

Urmărește-ne pe Google News