„Aurescu a subliniat importanța pe care o are accederea României în programul Visa Waiver pentru cetățenii români și a solicitat sprijinul Congresului SUA pentru acest obiectiv comun”, a informat MAE, care a adăugat că Delegația Congresului SUA a „confirmat pe deplin” că va ajuta România în acest sens.
Partea americană a mulţumit României pentru solidaritatea în susţinerea Ucrainei şi a Republicii Moldova. Totodată, a subliniat continuarea cooperării pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în Europa şi la nivel regional, în contextul războiului din Ucraina.
Condiție pentru ridicarea vizelor: rata de respingere 3%
România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile.
Până acum însă, țara noastră nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%. În acest moment, România este la un procent de 17%.
În 2021, rata de refuz pentru România a fost de 17%, în 2020 a fost de 10%, iar în 2019 procentul a fost de 9%, potrivit unui document publicat de Departamentul de stat al SUA în vara lui 2022.
În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a pus anul trecut la dispoziția românilor un pliant online cu pașii de urmat pentru a aplica la viza de SUA. Instituția condusă de ministrul Bogdan Aurescu a precizat că este foarte important ca oamenii să nu aplice pentru viză dacă nu îndeplinesc condițiile cerute de SUA și explicate în pliant, altfel procentul de respingere va rămâne ridicat.
România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro