Mesajul șefului diplomației române a venit pe fondul concentrărilor de forțe militare rusești la frontiera ruso-ucraineană și față de riscurile la adresa securității europene.
„În timpul reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de astăzi cu privire la situația de securitate îngrijorătoare din proximitatea Ucrainei, am reiterat poziția României privind nevoia de dialog, dar și de descurajare. Avem nevoie de progrese rapide în pregătirea sancțiunilor ferme și credibile (n.red. – la adresa Rusiei). Am propus luarea în calcul a organizării unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina”, a scris Aurescu, pe Twitter.
O altă mostră de solidaritate cu Ucraina a venit și din partea Comisiei Europene, care a anunțat un nou pachet de sprijin financiar de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina în contextul situației tensionate de securitate, a relatat site-ul Calea Europeană.
Bogdan Aurescu a cerut sancțiuni pentru Rusia
Miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au reunit astăzi, 24 ianuarie, la Bruxelles, pentru a discuta despre afacerile curente şi pentru a desfăşura un schimb de opinii cu privire la evenimentele recente din Ucraina.
Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a transmis, înaintea reuniunii, că cel mai important subiect dezbătut astăzi va fi „situația de securitate în Europa, care se înrăutățește din cauza masării de trupe ruse în proximitatea Ucrainei și în regiunea Mării Negre”.
Aurescu a subliniat că mesajul României va fi acela de accelerare a „pregătirii sancțiunilor” pentru Rusia, deoarece acesta este „cel mai puternic instrument la îndemâna UE pentru a descuraja o agresiune viitoare din partea Rusiei”.
La finalul reuniunii, în concluziile adoptate, s-a stabilit că noțiunile de „sfere de influență”, concept promovat de Rusia, nu își mai au locul în secolul al XXI-lea, lucru pe care și ministrul Bogdan Aurescu l-a transmis, se arată pe site-ul Calea Europeană.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu „a reiterat nevoia ca UE să accelereze pregătirea de măsuri restrictive (sancțiuni), sectoriale și individuale, la adresa Rusiei, atât cu scopul de descurajare, cât și în vederea pregătirii unui răspuns adecvat, proporțional, în cazul unei escaladări suplimentare a tensiunilor”.
Șeful diplomației române a insistat, tototdată, pe necesitatea continuării coordonarii strânse cu SUA pe pregătirea sancțiunilor pentru Rusia.