Conferința din 5 aprilie, care va fi coprezidată de miniștrii de externe român, german și francez, va lansa Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, precum și un apel pentru donații din partea statelor membre UE, G7, a instituțiilor financiare internaționale și a altor state și organizații.
Potrivit analizei, Republica Moldova are nevoie de sprijin pe 5 paliere: refugiați, energie, financiar-economic, managementul frontierelor și lupta anticorupție.
Aurescu a precizat că UE și statele membre trebuie să ofere în continuare ajutor Republicii Moldova, fiind avute în vedere posibilități de relocare a refugiaților în statele membre pentru a reduce presiunea asupra Republicii Moldova. De asemenea, șeful diplomației române s-a referit și la sprijinul financiar necesar pentru țara condusă de Maia Sandu.
În ceea ce privește războiul declanșat de Rusia în Ucraina, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că trebuie sprijinite eforturile de protejare a civililor, inclusiv prin crearea de coridoare umanitare.
Totodată, șeful diplomației române a arătat că UE „trebuie să continue să condamne și să expună public atacurile contra civililor și a obiectivelor civile”.
Ministrul Bogdan Aurescu participă luni, 21 martie, în continuarea Consiliului Afaceri Externe, la reuniunea comună a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării din statele membre UE, în cadrul căreia urmează să fie discutat documentul fondator al Busolei Strategice a UE.