Șeful diplomației române a explicat că numărul solicitanților de viză a scăzut foarte mult în pandemie, însă numărul celor respinși a rămas „cam același”.

„Pe perioada pandemiei, pentru că măsurarea acestei rate de refuz se referă la o perioadă consistentă din perioada pandemiei, pe acea perioadă numărul de solicitanți de viză a scăzut foarte mult, dar numărul de solicitanți respinși a rămas același sau cam același, de la 2.200 la 2.400, deci diferența nu e foarte mare față de anul anterior, unde aveam în jur de 10% rată de refuz”, a spus ministrul de externe.

„Avem de-a face cu un eveniment pe care nu îl putem controla, cum este această situație de pandemie care a dus la mai puțini solicitanți de viză, și atunci trebuie să tratăm lucrurile în evoluția lor”, a adăugat el.

În acest context, Aurescu a precizat că România lucrează cu SUA la o campanie de informare, pentru ca românii să nu mai aplice pentru viză dacă nu îndeplinesc condițiile cerute de americani.

Lucrăm împreună cu partea americană, așa cum am convenit anul trecut la vizita pe care am făcut-o în noiembrie, am discutat și am ajuns la o concluzie comună și cu secretarul de stat Blinken, și cu secretarul pentru afaceri interne Mayorkas, să facem o campanie comună de informare publică prin care să explicăm mai bine care sunt parametrii în care o cerere de viză este acceptată sau, respectiv, respinsă.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu:

Într-o scrisoare deschisă transmisă recent românilor și publicată de Ambasada României în SUA, 8 diplomați americani au spus că includerea României în programul Visa Waiver „ar stimula comerțul, turismul, schimburile educaționale, precum și relațiile umane care reprezintă temelia prieteniei româno-americane”.

Condiție pentru ridicarea vizelor: rata de respingere de 3%

România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile.

Până acum însă, țara noastră nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%. Acum, România este la un procent de 10%.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a pus recent la dispoziția românilor care vor să aplice pentru viza turistică de SUA un pliant online cu pașii de urmat. Instituția condusă de ministrul Bogdan Aurescu a precizat că este foarte important ca oamenii să nu aplice pentru viză daca nu îndeplinesc condițiile cerute de SUA și explicate în pliant, altfel procentul de respingere va rămâne ridicat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News