„Avem nevoie de progres în acest dosar şi avem nevoie de sprijinul părţii americane, că până la urmă este vorba de un obiectiv comun. Pentru asta avem nevoie să cunoaştem exact care sunt motivele care duc la respingerea anumitor cereri pe care unii cetăţeni români le fac pentru această viză de scurtă şedere”, a afirmat Bogdan Aurescu, potrivit news.ro.
El a menţionat că România trebuie să ştie care sunt aceste elemente de refuz ale autorităţilor americane.
„Am subliniat încă de la discuţia pe care am avut-o în martie şi voi relua această argumentaţie că este nevoie să ştim aceste elemente de refuz care sunt la baza acestor respingeri ale cererilor de viză pentru că în felul aceasta putem să calibrăm o campanie de informare publică, de conştientizare publică, în aşa fel încât cei care aplică pentru o astfel de viză, dacă nu îndeplinesc condiţiile pe care autorităţile americane le cer şi le verifică în fiecare caz în parte, să nu aplice, pentru că este evident că cererea va fi respinsă”, a explicat ministrul afacerilor externe.
Aceasta este singura cerinţă pe care România mai trebuie să o îndeplinească, e vorba de o rată de refuz care să nu depăşească 3%.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu:
Potrivit minstrului, în momentul de faţă suntem la un procent de 10,14%.
„E nevoie de această campanie de conştientizare publică pe care ne dorim să o demarăm, dar pe care nu am putut să o declanşăm până acum pentru că am vrut să cunoaştem exact care sunt aceste motive ale respingerii cererilor de viză”, a mai afirmat Bogdan Aurescu.
Ministrul afacerilor externe va avea azi, 8 noiembrie, la Washington, consultări politice cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, inclusiv pe tema ridicării vizelor pentru români.
România și alte trei țări, în calcul pentru programul Visa Waiver
Vizita de lucru a ministrului Bogdan Aurescu în SUA are loc în contextul în care Statele Unite au luat România în calcul pentru programul Visa Waiver.
Concret, secretarul Departamentului de Securitate Internă a SUA, Alejandro Mayorkas, a declarat pe 26 octombrie că Washingtonul se gândește la adăugarea a patru țări, Israel, Cipru, Bulgaria și România, în programul Visa Waiver.
Oficialul american nu a precizat însă când s-ar putea să se întâmple acest lucru.
Condiție: Rată de respingere a vizelor de sub 3%
România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în Programul Visa Waiver, astfel încât viza să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile. Până acum însă, țara noastră nu a reușit să atingă pragul minim privind rata de refuz a vizelor, adică să ajungă la 3%.
În decembrie 2020, fostul ambasador SUA în România, Adrian Zuckerman, a amintit de această condiție impusă de SUA, precizând că, atunci, rata de respingere a vizelor era de 10%.
În luna aprilie, Andrei Muraru, pe atunci viitor ambasador al României al SUA, spunea că până în 2024 românii vor merge fără vize în Statele Unite ale Americii.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!