În perioada 19.08.2009 – 30.04.2010, cei doi „au transferat în mod nejustificat, fără contraprestație, suma de 59.480.839 de lei către o altă societate comercială, prin semnarea ordinelor de plată care au generat șapte transferuri bancare, prejudiciind prin aceasta societatea pe care o administrau și, implicit, creditorii acesteia”, conform unui comunicat de presă al Parchetului General.
În acest caz, ANAF și alți creditori, persoane juridice și persoane fizice, s-au constituit părți civile pentru recuperarea prejudiciului.
Energy Holding a intrat în insolvență în mai 2017, după ce, în 2011-2012, contractul cu Hidroelectrica a fost reziliat.
Procurorii i-au solicitat judecătorului de cameră preliminară să pună sub sechestru averea inculpaților până la concurența sumei de 59.480.839 de lei, adică peste 12 milioane de euro.
Conform G4media.ro, la Parchetul General mai există un dosar penal care îl vizează chiar pe Bogdan Buzăianu, cel care a controlat Energy Holding.
Afaceristul este investigat pentru 5 infracțiuni: instigare la evaziune fiscală; instigare la stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor în scopul obținerii fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări de la bugetul general consolidat; două infracțiuni de instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor.
În acest al doilea dosar, Bogdan Buzăianu este acuzat că și-ar fi delapidat compania cu aproape 64 de milioane de lei, adică aproape 14 milioane de euro.
De asemenea, compania Energy Holding este urmărită penal pentru evaziune fiscală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro