„La iniţiativa ministrului afacerilor interne (n.red. – Cătălin Predoiu), vom propune o reglementare privind acordarea de bonificaţii poliţiştilor în raport de criterii de performanţă pentru îndeplinirea unor activităţi care au condus la capturarea unor cantităţi semnificative de droguri, substanţe interzise, arme şi muniţii, indisponibilizarea unor sume mari de bani, precum şi denunţarea unor fapte de corupţie”, a spus Bogdan Despescu într-o conferință de presă.
Secretarul de stat în MAI a precizat că au fost gândite și schimbări în ceea ce privește pedepsele pentru traficanţii de droguri.
„Respectiv înăsprirea condiţiilor în care infractorul poate beneficia de reducerea pedepselor. Pot beneficia de reducerea pedepselor doar cei care conduc la capturarea unor cantităţi mai mari de droguri sau similare cu cele care fac obiectul faptei sale. În prezent, legea oferă posibilitatea ca un traficant prins, de exemplu, cu 10 kilograme de droguri să beneficieze de reducerea pedepselor dacă denunţă o persoană ce face trafic de droguri cu 500 de grame”, a mai spus Despescu.
El a precizat că va fi eliminată posibilitatea de condamnare cu suspendare pentru trafic de droguri. Mai precis, este vorba despre așa-numita „Lege 2 Mai”, similară cu „Legea Anastasia”, prin care traficanții de droguri vor fi condamnați doar cu executare, nu cu suspendare. Legea Anastasia, promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 7 iulie, spune că șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor ori fără permis de conducere și fac accidente mortale ajung direct la închisoare, fără să poată primi suspendarea pedepsei.
Recent, ministrul justiției, Alina Gorghiu, a spus că „sunt milioane de consumatori de droguri în România” și că „nu îi putem băga la puşcărie pe toți”. Totodată, situația consumului de droguri și a traficanților din România urmează să ajungă și în CSAT.