Bogdan Patrick Stănculeanu este băiețelul care până la 4 ani a trăit într-o lume fără sunete. Șansa i-a surâs când statul român a început să deconteze implantul cohlear. Băiatul a beneficiat la vremea respectivă de implanturi la ambele urechi, chiar dacă doar unul era decontat. Totul a fost posibil după ce mămica sa a cerut ajutorul semenilor. Acum, la trei ani de la operația care i-a schimbat viața, puștiul reușește să lege cuvintele și să facă propoziții scurte. Mai are foarte mult de recuperat și pentru asta are mare nevoie de ajutorul nostru.

Au trecut mai bine de trei ani din ziua în care micuțul Bogdan Patrick din satul Valea Bujorului, județul Giurgiu, a auzit pentru prima dată râsul copiilor sau vocile părinților. Trei ani în care puștiul a fost nevoit să facă sute de ore de logopedie pentru a putea recupera anii în care nu a auzit nici măcar un sunet și nici nu a putut rosti vreun cuvânt. În ziua în care a fost operat, mămica lui ne spunea că se bucură enorm că fiul ei se va putea înțelege în sfârșit cu surioara lui, că vor putea comunica verbal cu el și că micuțul va putea merge la o școală normală, unde își va face mulți prieteni. La vremea respectivă, femeia se învinovățea că nu a reușit să-și dea seama mai devreme de problema cu care se confrunta băiatul ei și anume hipoacuzie bilaterală neurosenzorială profundă. Mai exact, băiatul nu auzea deloc. Și-a jurat atunci că va face tot ce-i stă în puțință pentru ca fiul ei să poată învăța să vorbească mai repede și să poată recupera rapid anii pierduți. Și așa a fă­cut. A depus eforturi mari pentru fiul ei și încă face acest lucru. De trei ori pe săptămână îl aduce pe Bogdan în București, la Spitalul Marie Curie, pentru orele de logopedie fără de care băiatul nu ar fi reușit nici în ziua de azi să lege propoziții.

“Recuperarea merge destul de greu în cazul lui, pentru că a făcut implantul destul de târziu, adică la 4 anișori. Chiar și așa, eu sunt extrem de mulțumită de faptul că a început să lege propoziții, fie ele și scurte, să recunoască animă­ luțele și obiectele din cărticele de pe care lucrează, să râdă cu copiii și să fie foarte atent la ei ca să-i poată înțelege”, spune mama lui Bogdan.

Întreținerea aparatului este extrem de costisitoare

De trei ori pe săptămână, femeia face naveta la București. Străbate aproximativ 150 de kilometri pe zi, dus-întors, pentru ca fiul ei să beneficieze de orele gratuite de logopedie de la Marie Curie, spital unde a fost operat.

Este tare mulțumită și recunoscătoare că puiul ei are această șansă, pentru că știe cât de greu i-ar fi fost să plătească orele de logopedie. Pe lângă drumurile către București, întreținerea lunară a aparatului este destul de costisitoare.

“Avem nevoie lunar de bănuți pentru întreținerea procesorului, care este destul de scumpă. Mai mult decât atât, tot lunar, are nevoie de baterii și nici acestea nu sunt ieftine deloc, costând cam 500 de lei pe lună. Mai sunt pastiluțele pentru uscarea aparatului, magneții necesari antenei sau bureții pentru microfoane. Atunci când se strică vreun fir de la antenă, înlocuirea lui costă câ­ teva sute de lei. Iar acum, pentru că au ieșit din garanție mai avem o problemă… dacă se strică ceva la vreunul dintre aparatele externe trebuie să le trimitem la service, în Germania”, adaugă Camelia, mama puș­ tiului

La începutul acestui an, pe 2 ianuarie mai exact, Bogdănel a împlinit 7 anișori. De jumătate de an este și elev, în grupa 0 și este fascinat de tot ceea ce se întâmplă la școală. Când este în vacanță, îi arată mamei ghiozdanul și îi spune, așa cum poate, că vrea la școală pentru a putea vorbi și el la fel ca toți ceilalți copilași. Pentru a-și vedea visul cu ochii, micuțul mai are mult de muncit. Și, pentru a reuși, este musai ca aparatele care îl ajută să audă să funcționeze perfect. Însă cum costurile întreținerii acestora sunt destul de costisitoare, micuțul are nevoie de susținere financiară din partea noastră.

Cine dorește să-l ajute o poate face donând 2 euro prin SMS la 8828, cu textul“Bogdan”. Pentru sume mai mari puteți face donații în conturile Fundației Ringier.

 
 

Urmărește-ne pe Google News