El a menționat că în cursul nopții, între orele 1.00 și 7.00, site-ul DNSC a fost și el atacat „cu o pondere de aproximativ 18.000 de accesări pe secundă”, iar în acest moment „efectele sunt nule pentru site-ul DNSC” și nu au fost copiate fișiere. Atacul a fost unul relativ moderat, de tip DDoS (Distributed Denial of Service). Un atac de tip DDOS presuspune un aflux mare de trafic trimis de hackeri pentru a împiedica funcționarea unui site.
În schimb, atacul cibernetic de la Camera Deputaților a fost mai dur. Hackerii au copiat 316 fișiere, cele mai importante fiind fișierele care conțin actele de identitate ale parlamentarilor.
„Vreau să vă dau câteva date foarte recente referitoare la efectele atacului cibernetic asupra Camerei Deputaților. Vorbim de un total de 316 fișiere care au fost copiate, dintre care 190 de documente scanate, iar 36 editabile. Volumul total al acestor date este 300 MB. În urma analizelor tehnice s-a ajuns la această concluzie”, a afirmat Bogdan Ivan. Informația inițială a fost că au fost sustrase aproximativ 250 GB de date.
Contactat de Libertatea înaintea ședinței de Guvern, ministrul digitalizării a precizat că în cursul zilei așteaptă un raport preliminar de la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică și că departamentul IT al Camerei Deputaților este responsabil, pentru că instituția a refuzat să accepte „soluțiile oferite de statul român”.
O breşă de securitate a avut loc pe site-ul Camerei Deputaţilor, în weekend. Contactați de Libertatea, marți, 30 ianuarie, reprezentanții forului legislativ au precizat că hackerii au spart o parte din baza de date a site-ului.
Au fost sustrase inclusiv fișiere nedestinate publicității, precum cartea de identitate a lui Marcel Ciolacu, iar premierul a spus că își va schimba buletinul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro