Plenul CSM a avut pe ordinea de zi avizarea proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei Speciale.
„S-a avizat favorabil proiectul de lege, cu 11 voturi pentru și 8 împotrivă”, a declarat președintele CSM, Bogdan Mateescu, pentru Libertatea, apoi a precizat că avizul dat de Consiliul Superior al Magistraturii este unul consultativ, dar este o etapă necesară în demersul de desființare.
„Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul Secției se transmit pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, […], parchetelor competente […], care continuă soluţionarea acestora”, se arată în proiectul de desființare a SIIJ.
Totodată, în proiectul ministrului Predoiu se precizează că și cauzele soluţionate, ale căror dosare se află în arhiva Secţiei, se transmit în termen de 180 de zile lucrătoare parchetelor competente.
Desfiinţarea SIIJ este unul dintre subiectele discutate în coaliția PSD-PNL-UDMR, întrucât coaliţia şi-a asumat în programul de guvernare acest lucru. În acest moment, urmează procedura parlamentară propriu-zisă. După ce proiectul va fi adoptat în Guvern, va fi trimis în Parlament, care va avea ultimul cuvânt.
Iohannis a cerut „pași concreți” pentru desființarea Secției Speciale
Pe 7 decembrie 2021, la prezentarea Raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe 2021, președintele Klaus Iohannis a atras atenția magistraților cu privire la SIIJ și a cerut „pași concreți” în acest sens.
Pe 7 ianuarie 2022, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că Secţia Specială va fi desfiinţată cel mai târziu la 31 martie și a subliniat că nu se va crea o nouă structură în locul SIIJ, așa cum era scris în programul coaliției de guvernare.
Pe 15 ianuarie, Ministerul Justiției a transmis că proiectul de lege privind desființarea SIIJ a fost finalizat și că urmează „procedurile necesare, astfel încât proiectul de lege să fie aprobat de Guvern și înaintat Parlamentului”.