Bojdeuca lui Ion Creangă se află în proces de renovare de un an, ca parte a unei investiții „totale de 1,8 milioane de euro”, scrie Vestea Iașului, publicație finanțată integral de Consiliul Județean Iași. Imaginile cu clădirea au readus în atenție proiectul. Se vede că pereții vor avea încălzire, iar geamurile par să fie termopan. 

„S-a termopanizat Bojdeuca lui Ion Creangă”, „s-a distrus un monument cultural cu 1,8 milioane de euro”, „o bătaie de joc şi bani investiți pentru aproape nimic”. Sunt doar câteva dintre criticile aduse pe rețelele de socializare. 

Bojdeuca lui Ion Creangă va avea sistem de încălzire prin pereți

Cât costă de fapt renovarea

Suma de 1,8 milioane nu a fost însă în întregime alocată acestei renovări, ci unui proiect încheiat între România și Republica Moldova, în cadrul căruia vor fi reabilitate mai multe monumente, inclusiv un drum istoric de peste Prut, care se numește „Ștefan cel Mare”. 

Pentru Bojdeucă se vor cheltui aproximativ 500.000 de euro, iar în această sumă va fi amenajat și amsamblul muzeal din zonă, adică Expoziția Documentară „Ion Creangă”, curtea, spațiile verzi și gardul împrejmuitor. 

Complexul muzeal Ion Creangă din Țicău, Iași

Ce spune constructorul despre renovare

Reabilitarea Bojdeucii a fost atribuită în noiembrie 2021 către compania Iașicon, care a restaurat și Casa Dosoftei și Muzeul „Vasile Pogor”, explică Ziarul de Iași

Gheorghe Baian, directorul tehnic al firmei de construcții, a declarat pentru Iași TVLife că „este doar impresia de clădire modernă” și că ei au încercat să fie păstrate cât mai multe dintre elementele care oferă Bojdeucii autenticitate. A fost păstrat și restaurat tavanul, dimensiunile pereților sunt aceleași și a fost păstrată inclusiv tâmplăria exterioară. 

„Au fost păstrate materialele aferente pereților, inclusiv tencuieli și varuri, care urmează să fie folosite la finisaje. Avem, într-adevăr, un sistem modernizat de încălzire în pereți, peste care va fi aplicată tencuiala. Am păstrat cuptorul vechi, vatra veche, ce va suferi un mic proces de restaurare, dar vom folosi în rest tencuiala specifică pentru clădiri monument. Va fi construit și un cerdac precum cel inițial, cel din spatele monumentului va fi reabilitat”, a explicat Gheorghe Baian. 

Printre lucrări a fost și stabilizarea versantului pe care se află construită Bojdeuca, care risca să alunece la vale cu tot cu clădire, a mai completat constructorul.  

Primul muzeu memorial din România destinat unui scriitor

Bojdeuca datează din 1842 și a fost primul muzeu memorial destinat unui scriitor român, fiind inaugurată la scurt timp după Primul Război Mondial, în aprilie 1918, la 30 de ani de la moartea lui Ion Creangă. Scriitorul a locuit acolo începând cu 1872. 

Casa a fost cumpărată de Creangă cu 50 de galbeni,  subliniază Ziarul de Iași, care precizează că informația apare în cartea istoricului Iulian Pruteanu-Isăcescu, „Bojdeuca «Ion Creangă». Din istoria primului muzeu literar din România”.

Urmărește-ne pe Google News