De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au folosit în scopuri terapeutice peşti, rozătoare mici, păsări, iepuri, pisici, câini şi cai. Terapia asistată de animale (TAA), căci despre aceasta este vorba, se adresează în mod special persoanelor cu tulburări care apar, de regulă, pentru prima oară în perioada copilăriei: tulburări din spectrul autist, sindrom Down, retard în dezvoltare, tulburări de învăţare, tulburări de comunicare, tulburări de deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD), tulburări de comportament, persoane cu dizabilităţi fizice, dar şi celor cu tulburări emoţionale (anxietate, depresie) sau alte tulburări care implică factori psihologici. TAA este furnizată prin intermediul unui specialist, care lucrează împreună cu animalul în cadrul procesului de terapie. Terapia facilitează funcţionarea socială, emoţională şi cognitivă a unui beneficiar, oferă eficacitate educaţională şi motivaţională pentru participant, ajutând la atingerea obiectivelor terapeutice sau la optimizarea stării de sănătate a acestuia.
Terapia cu cai, eficientă în autism
Mugur Pop este una dintre persoanele care s-au gândit să ajute oamenii în acest fel. Asociaţia sa din Cluj are ca scop ajutorarea copiilor cu diferite boli şi dizabilităţi prin terapia cu animale. “Noi facem doar activităţi asistate de animale, cai, ciobăneşti carpatini, ulii, oi, capre. Dar facem şi terapii pentru copiii abuzaţi sau copiii care suferă de autism. Copiii abuzaţi au nevoie uriaşă de afecţiune şi compensează asta cu Păcălicea, măgăruşul, cu caii sau cu câinii. Lor le e frică de animalele mari, dar după două secunde le dai câinele pe mână, animalul îi preia foarte responsabil, iar micuţii descoperă că au un partener care le dă încredere, care îi încurajează să relaţioneze. Şi tot ce părea rău la început nu mai e aşa de rău“, povesteşte Mugur. De curând, asociaţia pe care acesta o conduce a finalizat un program special împreună cu Catedra de psihopedagogie a Universităţii Babeş-Bolyai şi cu membrii Asociaţiei Autism Transilvania, prin care se foloseşte terapia cu cai pentru a ajuta copiii ce suferă de autism. “Scopul asociaţiei noastre este educaţia copiilor în natură cu ajutorul simţurilor prin experienţa directă. Ei învaţă să înţeleagă natura, lumea plantelor şi a animalelor, ritmurile naturii. De 15 ani încoace avem tot felul de programe”, a conchis Mugur Pop.
Labradori… antidepresivi
O altă asociaţie din Cluj- Napoca ţinteşte spre îmbunătăţirea calităţii vieţii umane prin înţelegerea şi utilizarea metodelor care au la bază interacţiunea om-animal. George Moşoia, terapeut în cadrul asociaţiei, este foarte mândru de cei trei labradori – doi negri (Bes şi Dersou) şi unul ciocolatiu (Bruno-Yuri) – dar şi de pisica gri pe care o strigă Jazzy. “Bes este un tocilar. Merge aproape în fiecare zi la muncă, ajutând copiii cu dizabilităţi, persoane în depresie sau cu alte tulburări mentale să progreseze în terapia lor şi să facă acest progres cu zâmbetul pe buze, pentru că alături de Bes efortul nu este la fel de puternic resimţit, iar căldura care el le-o oferă îi motivează”, spune terapeutul. Numai în anul 2014, Bes a atins sufletele a peste 2.000 de beneficiari, din diferite categorii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro