Mai sunt patru zile până la alegerile parlamentare la care vor fi aleși 136 de senatori și 329 de deputați. Potrivit celui mai recent bilanţ al Grupului de Comunicare Strategică, sunt internaţi cu COVID-19 peste 13.400 de români.
Dintre aceştia, 1.259 sunt internate la ATI.
Pe teritoriul României, 45.863 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.186 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 65.772 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 63 de persoane. Toţi aceşti oameni pot solicita urna mobilă pentru a vota la alegerile parlamentare de duminică.
Principalele declaraţii ale preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente
- Ieri am fost verificat şi am un test pozitiv. Starea de sănătatea este bună, însă cu ceva dureri de spate. Sper să fie o formă uşoară de COVID. Am început un tratament uşor cu paracetamol şi cu cel specific acestei afecţiuni.
- Cu siguranţă voi repeta testul înainte de a mă întoarce la serviciu. Nu îmi dau seama cum aş fi putut să iau acest virus. Am purtat mască, m-am dezinfectat, am aerisit. Soţia şi copilul sunt plecaţi din Bucureşti şi nu sunt afectaţi.
Am făcut cerere pentru a vota cu urna mobilă. Va fi depusă de un coleg sâmbătă. Avem un formular care este şi pe site-ul AEP care se depune la secţia de votare. E nevoie de cerere scrisă şi documente justificative pentru a putea vota cu urna mobilă.
Constantin-Florin Mitulețu-Buică:
- Pe data de 5 se pot depune cererile la secţia de votare. Se pot depune şi în format electronic aceste documente. Cei care au simptome şi care deţin documente medicale îşi pot depune cerere. Persoanele care se prezintă cu febră sau alte afecţiuni au prioritate şi vor vota la cea mai apropiată urnă şi pot vota la secţia de votare.
- Trebuie să respecte regulile şi indicaţiile pe care le primesc. Maxim 20 de persoane se pot afla într-o secţie de votare. Se va face verificarea temperaturii la intrarea în clădirea secţiei de votare.
- La domiciliu nu sunt necesare acele echipamente de protecţie, ci doar portul măştii şi dezinfectarea mâinilor, iar la unităţile medicale se desfăşoară conform regulilor din spitale.
- La urna specială se votează pe lista suplimentară. Dreptul de vot se poate efectua de alegători la orice secţie de votare din judeţul unde au domiciliul sau reşedinţa. În Bucureşti, alegătorii nu pot vota în alt sector.
- Este important să se prezinte la vot cât mai mulţi alegători.