România este pe primul loc în UE la mortalitatea prin cancer la femei. Multe care reuşesc să câştige bătălia cu tumorile maligne la sân rămân multilate pe viaţă şi cu sechele psihice. Şi totuşi, mastectomia (extirparea sânului) nu trebuie să reprezinte finalul vieţii familiale şi sociale.
Chiar dacă Ministerul Sănătăţii nu promovează această informaţie, operaţiile de refacere a sânului sunt gratuite şi pot fi făcute în spitale sau în clinicile care au contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Ieri, o echipă de medici, condusă de doctorul chirurg Dragoş Zamfirescu, a realizat o operaţie de reconstrucţie mamară folosind ţesut provenit de pe abdomenul pacientei Lisabona Zahariali.
“Nici un oncolog de la spital nu mi-a vorbit despre posibilitatea refacerii sânului. Să auzi oameni râzând de tine, pentru că ai un singur sân, doare până la lacrimi. Ştiu femei care îşi umpleau cupa goală a sutienului cu săculeţi cu nisip sau fasole, pentru a preveni asemenea momente jenante. Cu ajutorul acestor doctori minunaţi, sunt din nou femeie”, ne-a spus Lisabona.

O pacientă din 100 ştie de intervenţie

Doctorul Dragoş Zamfirescu trage un semnal de alarmă: “În SUA, 50% dintre femeile care suferă o mastectomie îşi fac reconstrucţie mamară. La noi, procentul e de 1%, pentru că acestea nu ştiu că intervenţia e gratuită”, ne-a declarat el.
Dr. Dragoş Zamfirescu (foto mic) a condus echipa de doctori care a realizat această operaţie (fotografii: Dan Bistriţeanu)

 
 

Urmărește-ne pe Google News