Unul dintre lucrurile care fac COVID-19 atât de înspăimântător este imprevizibilitatea sa. Simptomele bolii date de SARS-CoV-2 se întind pe un spectru extrem de larg, care variază de la sindromul respirator acut sever la manifestări abia sesizabile, asemănătoare celor cauzate de o formă ușoară de gripă sau viroză.

Unii pacienți nu manifestă deloc simptome vizibile – acestea sunt cazurile “asimptomatice” despre care se tot vorbește.

Asimptomaticii, spun cercetătorii, reprezintă un grup foarte periculos, deoarece pot contribui, fără să vrea, la răspândirea bolii – neștiind că sunt purtători, spre deosebire de persoanele cu simptome, care se izolează imediat ce își dau seama că sunt bolnave, asimptomaticii continuă să meargă la serviciu și la cumpărături și să interacționeze cu lumea.

Multe din așa-zisele cazuri asimptomatice sunt, de fapt, presimptomatice

Estimarea cazurilor asimptomatice de COVID-19 într-o populație a fost subiect de dezbatere încă de la debutul pandemiei. Testarea în masă în Islanda sugerează că 50% din cazurile din această țarăau fost asimptomatice în martie.

În mod similar, un studiu efectuat în comuna italiană Vo Euganeo, cu o populație de 3.300 de locuitori, a arătat că mai mult de 50% din toate cazurile erau asimptomatice.

În iunie, cercetătorii americani ai Departamentului de Medicină Moleculară de la Scripps Research au estimat că aproximativ 40%-45% dintre persoanele care contractează noul coronavirus sunt, probabil, asimptomatice.

Dar un nou studiu publicat în revista PLOS Medicine de cercetătorii de la Universitatea din Berna, Elveția, sugerează că procentul cazurilor asimptomatice nu este mai mare de 20%.

Cercetătorii de la Universitatea din Berna, Elveția, au analizat 79 de studii care au raportat date empirice asupra a 6.616 persoane infectate cu SARS-CoV-2 între martie și iunie, din care 1.287 au fost considerate asimptomatice.

“Ne-am angajat în acest studiu pentru a determina proporția reală a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 care ar rămâne asimptomatice pe tot parcursul bolii. Când a început pandemia, pur și simplu nu știam suficient despre existența sau transmisibilitatea infecției asimptomatice cu SARS-CoV-2”, au declarat, pentru Libertatea, Michel J Counotte, epidemiolog post-doctoral, Diana Buitrago-Garcia, doctorand, și Nicola Low, profesor de epidemiologie și sănătate publică, Institutul de Medicină Socială și Preventivă, Universitatea din Berna, Elveția.

Toate persoanele infectate cu SARS-CoV-2 sunt inițial asimptomatice. Cu toate acestea, după minimum două și maximum 14 zile de la infectare, mulți dezvoltă simptome.

Poate că o formulare mai bună este că toate cazurile de COVID-19 sunt inițial presimptomatice, iar multe astfel de cazuri presimptomatice au fost clasificate ca asimptomatice de studii anterioare.

A devenit clar că mulţi oameni raportează proporții senzațional de mari de “infecție asimptomatică”, deoarece au preluat studii în cadrul cărora s-au făcut teste pentru SARS-CoV-2 la un moment dat. Aceste studii, fără follow-up (urmărire), nu pot distinge între cazurile cu adevărat asimptomatice (o persoană care nu a dezvoltat niciodată simptome) și presimptomatice (un individ pozitiv care a început boala fără simptome și ulterior le-a dezvoltat).

Autorii, într-un e-mail pentru Libertatea:

Pentru studiul lor, cercetătorii au compilat toate cercetările privind SARS-CoV-2 și COVID-19 publicate până în prezent. Desigur, acest lucru a ridicat și unele provocări datorită volumului mare de studii științifice.

După ce au analizat cu atenție toate aceste studii COVID, cercetătorii le-au identificat pe cele mai relevante – 79 la număr – care au raportat cazuri asimptomatice într-o varietate de situații, inclusiv focare în case de bătrâni, pe nava de croazieră Diamond Princess, în grupuri familiale mici și în spitale.

Deși majoritatea studiilor efectuate în prima parte a pandemiei a sugerat că procentul cazurilor asimptomatice este mare, această revizuire sistematică arată că adevăratul număr de cazuri asimptomatice este mult mai mic decât se estimase.

În realitate, 80% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus ajung să prezinte unele simptome

Confuzia anterioară este cauzată de “dimensiunea eșantionului și felului în care a fost selectată populația, diferențele în cum sunt urmăriți participanții studiilor și lipsa consensului asupra definiției pentru un caz cu adevărat asimptomatic sau presimptomatic”, susțin cercetătorii.

Majoritatea persoanelor infectate cu coronavirus ajung să prezinte unele simptome

Oamenii ar trebui să fie conştienţi că o minoritate a infecţiilor cu SARS-CoV-2 este cu adevărat asimptomatică. Majoritatea persoanelor care nu prezintă niciunul dintre simptomele asociate COVID-19 atunci când sunt testate (de obicei, pentru că sunt contactul unui caz confirmat) sunt presimptomatice. Acest lucru înseamnă că este posibil să dezvolte simptome în zilele următoare.

Autorii, într-un e-mail pentru Libertatea:

Oamenii de știință atrag atenția că atunci când se combină infecțiile presimptomatice și asimptomatice într-o comunitate, riscurile de răspândire silențioasă a pandemiei cresc considerabil.

“Rețineți că o persoană cu infecție SARS-CoV-2 asimptomatică sau presimptomatică poate transmite virusul. În studiul nostru, am constatat că persoanele care dezvoltă o infecție cu adevărat asimptomatică sunt probabil mai puțin capabile să transmită SARS-CoV-2 decât cei care continuă să dezvolte simptome”, arată cercetătorii.

“La un nivel practic, dacă în prezent nu aveți simptome, dar suspectați că aveți COVID-19 sau dacă ați fost în contact cu cineva care a fost testat pozitiv, faceți testul. Comportați-vă ca și cum ați fi infectat și izolați-vă de ceilalți în timp ce așteptați rezultatele. Urmați recomandările autorităților dv. de sănătate”, mai transmit autorii studiului.


LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză de încredere și într-un moment în care, din păcate, se practică discreditarea cunoașterii, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare săptămână, mai multe articole în Libertatea, bazate pe descoperiri, studii și cercetări din cele mai diverse domenii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News