53 de bolnavi de COVID-19 au acceptat să devină testeri pentru remdesivir, un antirival dezvoltat de Gilead Sciences pentru a combate Ebola și virusul Marburg.
Datele publicate ieri, 10 aprilie, în The New England Journal of Medicine, arată că starea a peste două treimi din bolnavi s-a îmbunătățit după administrarea antiviralului.
Totuși, cercetătorii avertizează că până la patentarea remdesivir ca remediu anti-COVID mai e cale lungă și medicii trebuie să fie precauți în administrarea substanței la persoanele infectate cu noul coronavirus.
În primul rând, deși grupul de 53 de bolnavi a fost cel mai mare pe care s-a testat antiviralul, e totuși mic comparativ cu numărul de subiecți ce sunt incluși, în mod normal, într-o astfel de cercetare.
Apoi, nu a existat un grup de control, adică bolnavii cărora să li se fi administrat placebo, pentru a vedea cum evoluează boala cu tratamentul antiviral și fără el.
În prezent, nu există niciun medicament al cărui efect anti-COVID să fi fost dovedit. Nu putem trage concluzii clar doar pe baza datelor obținute prin această cercetare, însă rezultatele sunt promițătoare, tragem speranța că suntem pe drumul cel bun.
Dr. Jonathan Grein, coordonatorul studiului, directorul Departamentului de Epidemiologie de la Cedars-Sinai Medical Center:
Gilead Sciences a anunțat că așteaptă și rezultatele a două studii ample, derulate ca la carte în China, pe remdesivir, cu grupuri de pacienți tratați cu antiviral + grupuri de control. Concluziile acestor cercetări ar urma să fie comunicate până la sfârșitul acestei luni.
Teste pe remdesivir derulează, în paralel, și Institutul Național de Sănătate din SUA, dat și Organizația Mondială a Sănătății.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!