„Mamele cu copii bolnavi sau cele aflate în situații de risc maternal, gravidele, cele aflate în concedii de maternitate, pacienții cu afecțiuni oncologice și îngrijitorii lor, persoanele care suferă de afecțiuni grave – HIV/SIDA, TBC sau cardiovasculare, pacienții cu arsuri grave (marii arși), precum și urgențele medico-chirurgicale în care viața pacienților este pusă în pericol vor fi scutiți de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical”, se arată în Nota de Fundamentare a Ordonanței de Urgență aprobată în ședința Guvernului.
OUG conține și măsuri de sprijin pentru cuplurile mamă-nou-născut aflate în situații defavorizate. Este vorba despre tichete sociale pe suport electronic pentru mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului. Valoarea tichetului este de 2.000 de lei, într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.
„Mamele vor putea cumpăra cu banii primiți produse specifice trusoului pentru nou-născut necesare îngrijirii, respectiv: scutece, produse pentru toaleta copilului, articole de vestimentație pentru nou-născut, produse sanitare şi medicale pentru cuplul mamă – nou-născut”, spune Guvernul.
În schimb, cei care au „boli obișnuite” vor plăti în continuare CASS de 10% pentru concediile medicale, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, la briefingul de presă. El a făcut trimitere la „codul de indemnizaţie 01 prevăzut în Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 1192/2020”.
Bugetul este de circa 120 milioane lei, echivalent a 24 milioane euro, iar coordonatorul măsurii este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Inițial, pe 4 aprilie, Executivul condus de Marcel Ciolacu a aprobat scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale doar pentru gravide, pentru mame cu copii bolnavi, pentru pacienții cu afecţiuni oncologice şi pentru cazurile de urgenţă, fără ca în OUG să fie cuprinși și bolnavii cronici.
De la începutul acestui an, a intrat în vigoare o nouă taxă în România, este vorba despre contribuția de 10% aplicată la concediile medicale.